Univerzitet PIM Banja Luka - Javni poziv za upis i uplatu 2. emisije obveznica

Izvor:  Agent emisije: Advantis broker

„UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT" Banja Luka Despota Stefana Lazarevića bb Banja Luka Na osnovu člana 33. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti vrijednosti („Službeni glasnik Republike Srpske" br. 92/06, 34/09, 30/12, 59/13, 108/13 i 04/17) „UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT" Banja Luka( u daljem tekstu: „Emitent") objavljuje:

JAVNI POZIV ZA UPIS I UPLATU DRUGE EMISIJE HIPOTEKARNIH OBVEZNICA JAVNOM PONUDOM
svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima


Pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju u javnoj ponudi druge emisije obveznica Emitenta. Upravni odbor Emitenta, na sjednici, održanoj dana 24.12.2020. godine, donio je Odluku o drugoj emisiji dugoročnih hipotekarnih obveznica javnom ponudom, broj: UO.1-10/2020. Rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, broj: 01-UP-31-647-3-20g/21 od 22.01.2021. godine, odobren je Jedinstveni prospekt za drugu emisiju obveznica pod sljedećim uslovima:

• Broj, nominalna vrijednost hartija od vrijednosti i ukupna vrijednost emisije: Drugom emisijom emituje se 3.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000,00 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 3.000.000,00 KM.

• Dospijeće, visina kamate: Dospijeće emisije je 13 (trinaest) godina od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka. Kamatna stopa iznosi 4,10% na godišnjem nivou.

• Način i rokovi isplate glavnice i kamate: Glavnica i pripadajući dio kamate će se isplaćivati u mjesečnim anuitetima (ukupno 156 anuiteta), s tim da će se u prve dvije godine od dana registracije obveznica u Centralnom registru hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, isplaćivati samo kamata (tzv. "Grace period"), a nakon isteka navedenog perioda, glavnica i pripadajućio dio kamate će se isplaćivati u jednakim mjesečnim anuitetima. Isplate će se vršiti u roku od 15 (petnaest) dana od dana dospijeća svakog anuiteta. Emitent će uplate po osnovu anuiteta vršiti direktno na račune vlasnika obveznica, a na osnovu izvještaja o broju obveznica u vlasništvu svakog vlasnika. Ukoliko je dan isplate anuiteta iz obveznica neradni dan, isplata će se vršiti prvog narednog radnog dana. Radni dan je dan koji je utvrđen kao radni dan Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d Banja Luka, te poslovnih banaka koje obavljaju poslove platnog prometa u Republici Srpskoj i BiH. U slučaju kašnjenja isplate anuiteta, Emitent je obavezan da plati i zakonsku zateznu kamatu.

• Obezbjeđenje obaveza iz druge emisije upisom hipoteke na nekretnini: U cilju obezbjeđenja urednog izmirenja obaveza iz druge emisije obveznica Emitenta, uspostaviće se hipoteka na imovini koja je u vlasništvu Emitenta. Emitent će nakon uspješnosti druge emisije, upisati hipoteku u korist vlasnika obveznica na nekretnini, odnosno na zgradi koja je izgrađena na parceli 44/5, KO Budžak, Opština Banja Luka, površine parcele 2.494 m2, ZK uložak: 1451, zgrada: P+2, površina osnove 888 m2, Ukupna korisna površina objekta iznosi 2.584 m2. Procijenjena vrijednost opisane nekretnine na dan 30.12.2020. godine iznosi 5.107.632,88 KM. Procjenu je izvršio Vještak Građevinsko-Arhitektonske struke, Darko Hrstić.
Na vlasnike obveznica će biti upisana hipoteka sa pravom upisa 1. reda. Upis će biti izvršen odmah nakon planiranog otkupa obveznica iz prve emsije, odnosno nakon brisanja postojeće hipoteke.

• Prava i ograničenja prava vlasnika: Pravo na povrat glavnice i pravo na naplatu pripadajuće kamate. Nijedan vlasnik nema pravo tražiti prijevremeno dospijeće obveznica.

• Pravo preče kupovine obveznica: Emisija se vrši bez korištenja prava preče kupovine;

• Prava emitenta: Emitent zadržava pravo na odustajanje od javne ponude obveznica i prekid emisije prije isteka roka za njihov upis i uplatu. Emitent zadržava i pravo na završetak postupka upisa i uplate obveznica ukoliko emisija bude u cjelosti upisana i uplaćena prije isteka roka utvrđenog za njihov upis i uplatu;

• Prodajna cijena: Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 1.000,00 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM;

• Rok trajanja upisa i uplate: Početak upisa i uplate obveznica je 10.02.2021. godine. Upis i uplata obveznica traju 30 dana, zaključno sa 12.03.2021. godine;

• Upis i uplata obveznica: Upis obveznica će se vršiti na Banjalučkoj berzi, posredstvom ovlašćenih berzanskih posrednika na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske, u skladu sa radnim vremenom ovlašćenih berzanskih posrednika. Uplate za kupovinu obveznica kupci vrše na račun ovlaštenog berzanskog posrednika na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske, posredstvom kojeg izdaju nalog za upis obveznica. Po realizaciji kupovnog naloga, ovlašteni berzanski posrednik transferiše iznos novčanih sredstava koji odgovara broju upisanih obveznica pomnoženih sa cijenom naznačenom na nalogu za upis na privremeni namjenski račun za deponovanje uplata po osnovu kupovine obveznica br. 5550900051336544 , otvoren kod Nove banke a.d. Banja Luka. Sredstvo plaćanja je novac, konvertibilna marka (KM).

• Jedinstveni prospekt za javnu ponudu obveznica iz druge emisije i njihovo uvrštenje na Slobodno tržište Banjalučke berze besplatno je dostupan u prostorijama Emitenta, agenta emisije, te na Internet stranici Banjalučke berze: www.blberza.com;

• Kriterijum uspješnosti emisije: Emisija se smatra uspješnom ukoliko, u roku od 30 dana predviđenom za upis i uplatu, bude upisano i uplaćeno minimalno 84% obveznica ponuđenih Jedinstvenim prospektom;

• Ovlašćeno lice Emitenta za sprovođenje emisije: Direktor Emitenta, Ilija Džombić. Više informacija o drugoj emisiji obveznica Emitenta se može dobiti kod agenta emisije „Monet Broker" a.d. Banja Luka, Jovana Dučića 25, 78000 Banja Luka, ili na telefon 051/345-600.

„UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT" Banja Luka , zastupan po „Monet Broker" a.d. Banja Luka.


Prilog:
Prečice: UPIM