Autoprevoz a.d. Gradiška - u stečaju - Zaključuje se stečajni postupak

Izvor:  Službeni glasnik RS 106/2019

Okružni privredni sud u Banjoj Luci, stečajni sudija mr Nedeljko Milijević, u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom Akcionarskim društvom "Autoprevoz" Gradiška, Ulica I krajiškog korpusa broj 24, Gradiška, van ročišta, 29.11.2019. godine, donio je sljedeće

RJEŠENJE

I - Zaključuje se stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Akcionarskim društvom "Autoprevoz" Gradiška, Ulica I krajiškog korpusa broj 24, Gradiška, MB: 01190547, MBS: 1-451-00, JIB 4401062780001.
II - Parnice koje su u toku nastaviće stečajna masa, koje će zastupati stečajni upravnik Aleksa Nježić iz Banje Luke.
III - Ovo rješenje s razlozima zaključenja stečajnog postupka objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srpske".
IV - Nalaže se sudskom registru da na osnovu pravosnažnog rješenja izvrši brisanje stečajnog dužnika iz registra poslovnih subjekata.
V - Nalaže se Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka - Područna jedinica Gradiška da po pravosnažnosti Rješenja izvrši brisanje zabilježbe o pokretanju prethodnog i otvaranju stečajnog postupka ukoliko je ista upisana u zemljišno-knjižnim registrima.


Obrazloženje

Rješenjem Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, broj: 57 0 St 122923 17 St, od 12.10.2017. godine, otvoren je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom Akcionarskim društvom "Autoprevoz" Gradiška, Ulica I krajiškog korpusa broj 24, Gradiška. Oglas o otvaranju stečajnog postupka objavljen je u "Službenom glasniku Republike Srpske", broj 98/17, od 27.10.2017. godine.

Na prvom ispitnom ročištu, održanom 26.12.2017. godine, i nastavku ispitnog ročišta, održanom 8.2.2018. godine, ispitane su prijave potraživanja povjerilaca koje su pristigle u roku. Prijave koje Sudu nisu stigle u roku, ali su stigle u Sud u naknadnom roku, ispitane su na narednim ročištima. Prijave koji nisu stigle u Sud ni u naknadnom roku od tri mjeseca, računajući od dana održavanja prvog ispitnog ročišta, Sud je odbacio kao neblagovremene. Sud je uputio povjerioce čija su potraživanja osporena u cijelosti ili djelimično da mogu pokrenuti parnicu radi utvrđivanja osporenih potraživanja osnovanim u roku 30 dana od dana održanog ispitnog ročišta.

Na prvom izvještajnom ročištu, održanom 8.2.2018. godine, stečajni upravnik je podnio izvještaj o materijalno-finansijskom stanju dužnika, razlozima tog stanja, te predložio da Skupština povjerilaca usvoji izvještaj stečajnog upravnika i donese odluke: da se stečajni dužnik proda kao pravno lice u skladu sa Zakonom o stečaju (član 158), da se nastavi poslovanje stečajnog dužnika na nivou pružanja staničnih usluga i peronizacije; da se otpišu pokretne stvari koje nedostaju po popisu Komisije za popis; da se izmire obaveze po osnovu doprinosa radnicima u iznosu od 3.514,40 KM da bi radnici ostvarivali zakonom predviđena prava dok se vode na birou za zapošljavanje.

Punomoćnik razlučnog povjerioca "Sberbank" a.d. Banja Luka zatražio je da se razlučni povjerilac odvojeno namiruje u izvršnom postupku.

Prisutni stečajni povjerioci su izjavili da je potrebno učiniti više kako bi se sačuvao ovaj kolektiv, te u tom pravcu predložili da se stečajni dužnik proda kao pravno lice, a ako to nije moguće, da se nad istim izvrši reorganizacija, a sve s ciljem očuvanja radnih mjesta. Smatraju da time ne bi bio oštećen razlučni povjerilac jer ima zainteresovanih kupaca koji bi kupili stečajnog dužnika kao pravno lice ili barem stečajnu imovinu kao cjelinu.

Skupština povjerilaca usvojila je izvještaj stečajnog upravnika i donijela odluke: da stečajni upravnik nastavi poslovanje stečajnog dužnika na nivou pružanja staničnih usluga i peronizacije; da stečajni upravnik izmiri obaveze po osnovu doprinosa od nezaposlenosti u iznosu od 3.514,40 KM da bi radnici imali prinadležnosti dok se vode na birou za zapošljavanje; da se prihvata prijedlog razlučnog povjerioca da se odgodi ročište s tim da se nastavak istog zakaže u kraćem vremenskom periodu; da stečajni upravnik obavi razgovor sa potencijalnim kupcima kako bi utvrdio ko bi bio zainteresovan da kupi stečajnog dužnika kao pravno lice i pod kojim uslovima, te da li su spremni da uđu u poslovanje kao strateški partneri i pod kojim uslovima, te da pribavi pismene namjere potencijalnih kupaca stečajnog dužnika kao pravnog lica ili kupovinu cjelokupne imovine stečajnog dužnika.

Na nastavku izvještajnog ročišta, održanom 13.3.2018. godine, Skupština povjerilaca je imenovala Odbor povjerilaca, čija je uloga savjetodavne i kontrolne prirode. Osim toga, Odbor povjerilaca donosi odluke, odnosno daje saglasnost vezano za unovčenje imovine (određuje najnižu cijenu ispod koje se ne može prodati imovina dužnika), te daje saglasnost na djelimične diobe.

Sud je po prijedlozima povjerilaca održao više izvještajnih ročišta, na kojima je raspravljano o načinu i unovčenju imovine stečajnog dužnika.

Na izvještajnom ročištu, održanom 4.10.2018. godine, Skupština povjerilaca donijela je odluku da se imovina na kojoj postoji razlučno pravo prodaje javno u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, i to tako da se nekretnine (autobuska stanica i auto-baza) prodaju odvojeno od pokretnih stvari (autobusa), tako da se imovina na prvoj javnoj prodaji ne može prodati ispod 1/2 od procijenjene vrijednosti, odnosno ispod 1/3 procijenjene vrijednosti na drugoj javnoj prodaji, pod uslovima da kupac nekretnina (osim ako je kupac razlučni povjerilac) je obavezan: nastaviti najmanje pet godina obavljati poslovnu djelatnost koju je stečajni dužnik obavljao prije otvaranja stečajnog postupka; da ne otuđuje niti opterećuje predmetne nekretnine bez prethodne saglasnosti stečajnog suda u roku od pet godina, a stečajni sud može dati saglasnost za otuđenje ili opterećenje imovine samo ukoliko se imovina prodaje i sredstva ulažu u razvoj društva i ako za to postoji ekonomski razlog; da radno angažuje najmanje 25 radnika stečajnog dužnika u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, a ukoliko ne bude zainteresovanih radnika stečajnog dužnika, kupac je dužan radno angažovati nedostajući dio radnika; imovina na kojoj ne postoji razlučno pravo da se prodaje po Zakonu o stečaju odvojeno od imovine na kojoj postoji razlučno pravo.

Stečajni upravnik je pristupio unovčenju imovine stečajnog dužnika po odlukama Skupštine povjerilaca, te nakon unovčenja imovine obavijestio je Sud da je unovčio imovinu stečajnog dužnika i sačinio prijedlog završne diobe, te predložio da Sud zakaže ročište za završnu diobu.

U svom izvještaju, kao i na ročištu za završnu diobu, održanom 4.7.2019. godine, stečajni upravnik navodi da je u postupku sproveo sve radnje predviđene Zakonom o stečaju, koje se posebno odnose na utvrđivanje imovine koja ulazi u stečajnu masu, te procjenu, čuvanje i unovčenje imovine. Unovčio je cjelokupnu imovinu stečajnog dužnika, osim dva pištolja CZ duga devetka sa okvirima. Sačinio je prijedlog završne diobe i rekapitulaciju finansijskog izvještaja, u kojoj navodi sljedeće:

Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca iznose 3.384.562,88 KM.
Priznata potraživanja povjerilaca iznose 3.111.517,88 KM.
Osporena potraživanja povjerilaca iznose 273.045,00 KM.
Knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi 2.501.575,00 KM.
Procijenjena vrijednost imovine iznosi 2.506.568,20 KM.
Pokretna imovina unovčena je u iznosu od 124.490,00 KM.
Nepokretna imovina unovčena je u iznosu od 1.868.980,00 KM.
Ostali prihodi u stečajnom postupku iznose 557.549,00 KM.
Ukupni prihodi ostvareni u stečajnom postupku iznose 2.548.976,00 KM.
Ukupni troškovi stečajnog postupka iznose 130.503,00 KM.
Troškovi stečajne mase iznose 390.324,09 KM.
Raspoloživa sredstva za namirenje povjerilaca iznose 1.769.064,74 KM.
Razlučni povjerilac namiren je u iznosu od 1.646.187,30 KM, što čini 100% priznatog potraživanja.
Povjerioci višeg isplatnog reda namiruju se u ukupnom iznosu od 122.877,46 KM, što čini 70% priznatih potraživanja.
Rezervisana sredstva iznose 259.084,15 KM i služiće za troškove sudskih sporova, troškove revizije postupka i neizmirene nagrade stečajnom upravniku.

Arhiva stečajnog dužnika pohranjena je u Arhivu Republike Srpske.

Nadalje, stečajni upravnik je izjavio da je radniku povjeriocu Sergeju Mandiću, na osnovu pravosnažne presude, dosuđen iznos od 35.441,98 KM, te da je na ispitnom ročištu cjelokupan iznos prihvatio i svrstao u opšti isplatni red. Naknadnim uvidom uočio je da se sudskom presudom nalaže vraćanje radnika na posao, što znači da se on smatra zaposlenim radnikom na dan otvaranja stečajnog postupka te da mu u skladu sa zakonom pripada 10 minimalnih plata što iznosi 4.986,00 KM i taj iznos svrstava u viši isplatni red, a u opštem isplatnom redu ostaje iznos od 30.455,98 KM.

Nadalje, naveo je da je pokrenuto 11 sudskih sporova od kojih je devet sporova pokrenuo stečajni dužnika protiv svojih dužnika, a dva spora su pokrenuta protiv stečajnog dužnika.

Nakon završetka sudskih sporova, raspoloživa sredstva bi se dijelila naknadnom diobom.
Učesnik u licitaciji preduzeće "Respect plus" dostavilo je zahtjev za vraćanje depozita u iznosu od 50.000,00 KM, te zatražio da se Skupština izjasni po tom pitanju.

Budući da su sve radnje stečajnog upravnika sprovedene u skladu sa Zakonom o stečaju, Pravikiikom o unovčenju stečajne mase i Odlukom Skupštine povjerilaca, predložio je da Skupština povjerilaca prihvati izvještaj stečajnog upravnika o sprovođenju stečajnog postupka, izvještaj o troškovima postupka i prijedlog završne diobe.

Skupština povjerilaca donijela je sljedeće odluke: prihvata se Izvještaj o toku stečajnog postupka, Izvještaj o troškovima postupka i Prijedlog završne diobe; da Sud odredi stečajnom upravniku posebnu nagradu u bruto iznosu od 15.000,00 na ime uspješnog vođenja stečajnog postupka i rezultata postignutih u stečaju; odbija se zahtjev učesniku licitacije preduzeću "Respect plus" za vraćanje depozita u iznosu od 50.000,00 KM; da stečajni upravnik službeno oružje, i to dva pištolja CZ duga devetka sa okvirima, preda MUP RS, odnosno državi bez naknade.

Rješenjem ovog suda, broj: 57 0 St 122923 17 St, od 8.7.2019. godine, data je saglasnost na prijedlog završne diobe (diobni popis) u predmetu: Akcionarsko društvo "Autoprevoz" Gradiška, Ulica I krajiškog korpusa broj 24, Gradiška, koji je podnio stečajni upravnik Aleksa Nježić iz Banje Luke, 4.7.2019. godine. Istim rješenjem Sud je naložio stečajnom upravniku da po pravosnažnosti Rješenja izvrši diobu prema navedenom prijedlogu završne diobe, te da nakon izvršene diobe dostavi Sudu dokaze o izvršenoj diobi.

Stečajni upravnik je obavijestio Sud o izvršenoj diobi i u prilogu dostavio dokaze o izvršenoj diobi. Po obavještenju stečajnog upravnika, Sud je Rješenjem broj: 57 0 St 122923 17 St, od 16.8.2019. godine, odredio reviziju završnog računa i materijalno-finansijkog poslovanja stečajnog dužnika Akcionarskog društva "Autoprevoz" Gradiška, Ulica I krajiškog korpusa broj 24, Gradiška, i za revizorsku kuću odredio "Poslovni informator" iz Prijedora.

Nakon dostave revizorskog izvještaja, Sud je zakazao završno ročište.
Na završnom ročištu, održanom 12.11.2019. godine, stečajni upravnik je podnio izvještaj o sprovedenim radnjama nakon izvršene diobe, te između ostalog istakao da su aktivnosti vođene u pravcu praćenju sudskih sporova, te da su dosadašnji ishodi sudskih sporova u korist stečajnog dužnika; izvršena je dioba u skladu sa prijedlogom završne diobe; izvršena je predaja naoružanja u skladu sa Rješenjem Suda, o čemu je dostavio potvrdu o predaji naoružanja uz izvještaj; izvršena je dostava podataka revizoru u toku revizije stečajnog postupka. Revizor je dao mišljenje da finansijski izvještaji, odnosno završni računi u stečajnom postupku, prikazuju realno i objektivno u svim značajnim pitanjima tok stečajnog postupka vezano za diobu i završni račun u stečajnom postupku nad Akcionarskim društvom "Atoprevoz" - u stečaju, Gradiška, a u skladu sa Zakonom o stečaju, zakonskim propisima i odgovarajućom mjerom računovodstvenih standarda i načelima Republike Srpske.

Nadalje, izjavio je da je poslije završne diobe izvršen povrat PDV-a u iznosu od 1.394,00 KM i naplata po sudskim izvršenjima u iznosu od 9.104,00 KM. Takođe, poslije završne diobe izvršena je isplata nastalih troškova, i to troškova revizije stečajnog postupka u iznosu 6.850,00 KM i naknadni troškovi (sudske takse, advokatski troškovi, provizija banke) u iznosu od 11.476,64 KM. Stanje sredstava 29.10.2019. godine iznosi 206.903,89
KM i ista su predviđena za: rezervisana sredstva po tužbama protiv stečajnog dužnika u iznosu od 196.000,00 KM, a odnose se na tužbe tužilaca: "Toping trade" d.o.o. u iznosu od 127.500,00 KM, "Respect plus" d.o.o. u iznosu od 67.000,00 KM i "Signal" d.o.o. u iznosu od 1.500,00 KM. Preostala sredstva u iznosu od 10.902,89 KM i sredstva od ishoda sudskih sporova služiće za naknadnu diobu.

Parnice protiv: Sveto Vejkić i "Svetx komerc Bistrus" d.o.o. su u toku.

Na osnovu iznesenog, predložio je da Skupština donese sljedeće odluke: usvaja se izvještaj stečajnog upravnika, da se zaključi stečajni postupak, da se ovlasti stečajni upravnik da nastavi sudske sporove angažovanjem advokata i po potrebi pokreće postupke radi naplate presuđenih potraživanja po sudskim presudama.

Skupština povjerilaca prihvatila je izvještaj stečajnog upravnika i prijedlog odluka.
U postupku su sprovedene sve radnje predviđene Zakonom o stečajnom postupku, koje se posebno odnose na utvrđivanje imovine koja ulazi u stečajnu masu, te procjenu, čuvanje i unovčenje imovine. Iz ostvarenih prihoda nastalih prodajom imovine namirena su potraživanja povjerilaca kako je i navedeno. Nakon što je Skupština povjerilaca usvojila prijedlog završne diobe, a stečajni sud dao saglasnost na prijedlog završne diobe, stečajni upravnik je diobu izvršio.

Stečajni upravnik je Sudu i povjerilačkim organima prezentovao izvještaj o radnjama sprovedenim u stečajnom postupku, finansijsku dokumentaciju o izmirenju obaveza povjeriocima i izvještaj o troškovima stečajnog postupka. Skupština povjerilaca usvojila je izvještaje stečajnog upravnika.

Sud je odredio reviziju završnog računa stečajnog dužnika koju je izvršila revizorska kuća "Poslovni informator PD" d.o.o. Prijedor. Revizorski izvještaj je pozitivan i ukazuje na zakonito materijalno-finansijsko poslovanje stečajnog dužnika.
Nakon iznesenog, na osnovu člana 185. stav 1. Zakona o stečaju, odlučeno je kao u izreci Rješenja.

 

Stečajni sudija, Mr Nedeljko Milijević, s.r.


Pravna pouka
Protiv ovog rješenja nije dozvoljena žalba (član 23. Zakona o stečaju).


(57 0 St 122923 17 St-su)

 

 



Prečice: APGD