Metal a.d. Gradiška - Odluka o smanjenju osnovnog kapitala

Izvor:  Metal a.d. Gradiška

DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU METALNIH PROIZVODA
"METAL", a.d. GRADIŠKA
Broj: 10 01-203-S/2-V-5
Datum: 13.09.2019.g.

Na osnovu člana 255. i 281. Zakona o privrednim društvima (Službeni glasnik Republike Srpske broj 127/08, 58/09,100/11, 67/13 i 100/17), člana 28. stav 2. tačka 4. Statuta Društva za proizvodnju metalnih proizvoda »Metal«, a.d. Gradiška, Skupština akcionara na 2. vanrednoj sjednici održanoj 13.09.2019.g., donijela je

ODLUKU
o smanjenju osnovnog kapitala društva u redovnom postupku
radi pokrivanja gubitka

Član 1.

Društvo za proizvodnju metalnih proizvoda »Metal«, a.d. Gradiška, sa sjedištem u Gradišci, Ul.Dositejeva br.7 (u daljem tekstu: društvo), upisano u Registar emitenata kod Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, pod oznakom METL-R-A i registarskim brojem 04-25-25, do donošenja ove odluke ima registrovan osnovni kapital u sudskom registru Okružnog privrednog suda u Banjaluci u iznosu od 15.679.520 KM, koji se sastoji od: 15.679.520 redovnih akcija klase »A«, iz prve emisije, pojedinačne nominalne vrijednosti 1KM po akciji.

Član 2.

Osnovni kapital društva, upisan u registru Okružnog privrednog suda u Banjaluci, u iznosu od 15.679.520 KM, smanjuje se za iznos od 14.821.875 KM, radi pokrića akumuliranog gubitka, zaključno sa 31.12.2018. godine. Nakon smanjenja osnovni kapital društva iznosi 857.645 KM i sastoji se od 857.645 redovnih akcija, klase „A" oznake METL-R-A, pojedinačne nominalne vrijednosti 1 KM.

Član 3.

Smanjenje osnovnog kapitala društva vrši se po redovnom postupku, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, smanjenjem broja akcija svakog akcionara, tj. povlačenjem i poništavanjem postojećih redovnih akcija društva i njihovom zamjenom za akcije iz nove emisije akcija, pri čemu će se poštovati princip ravnopravnosti akcionara iste klase.

Član 4.

Društvo će, po osnovu smanjenja osnovnog kapitala:
- povući i poništiti akcije iz prethodne emisije, ukupno 15.679.520 redovnih akcija, klase »A«, sa pravom glasa, pojedinačne nominalne vrijednosti 1 KM po akciji, ukupne nominalne vrijednosti 15.679.520,00 KM, iu zamjenu za njih
- emitovati drugu emisiju redovnih akcija smanjenjem osnovnog kapitala, bez obaveze objavljivanja prospekta i to 857.645 redovnih akcija, klase „A", oznake METL-R-A, pojedinačne nominalne vrijednosti 1 KM po akciji, ukupne nominalne vrijednosti
857.645,00 KM.

Član 5.

Nakon izvršenog smanjenja osnovnog kapitala akcionarima pripada odgovarajući broj akcija iz nove emisije (učešće u novom, smanjenom kapitalu), srazmjerno procentualnom učešću u osnovnom kapitalu društva koje imaju na dan presjeka.
Dan presjeka za utvrđivanje prava akcionara u novoj emisiji određuje se u odnosu na dan prijema potpunog i urednog zahtjeva društva Centralnom registru hartija od vrijednosti, a.d. Banjaluka (u daljem tekstu: Registar) za upis emisije i raspored akcija na akcionare, sa prilozima koji su propisani opštim aktom Registra o registraciji i prenosu hartija od vrijednosti, kao:
- prvi naredni radni dan nakon prijema zahtjeva, ako se predmetnim akcijama nije trgovalo na berzi u prethodna tri radna dana prije prijema zahtjeva,
- prvi naredni radni dan u odnosu na zadnji dan prenosa hartija od vrijednosti po osnovu poslova zaključenih na berzi, nakon prijema zahtijeva, ako se predmetnim akcijama trgovalo na berzi prije prijema zahtijeva.

Član 6.

U slučaju kada se kao rezultat izračunavanja pripadajućeg broja akcija, srazmjerno sa procentualnim učešćem u osnovnom kapitalu društva, koje akcionari imaju na dan presjeka, iskaže razlomljeni broj akcija, vrši se zaokruživanje na niži cijeli broj kod akcionara kod kojih je razlomljeni broj akcije do 50% cijele akcije, odnosno na viši cijeli broj, ako je razlomljeni broj akcije 50% i više od 50% cijele akcije.
Ako se prilkom izračunavanja pripadajućeg broja akcija po akcionaru u novoj emisiji pojavi obračunski „manjak" akcija, iskazani manjak će se dodavati polazeći od akcionara sa najmanjim brojem akcija, odnosno obračunski „višak" akcija će se oduzimati polazeći od akcionara sa najvećim brojem akcija.
Pod obračunskim „manjkom", odnosno obračunskim „viškom" akcija podrazumijeva se razlika između zbira raspoređenih akcija na osnovu stava 2. ovog člana i ukupnog broja emitovanih akcija po ovoj odluci. U slučaju da pojedini akcionari, smanjenjem kapitala i zaokruživanjem na niži cijeli broj akcija, do 50% cijele akcije, izgube status akcionara, pripisaće im se po jedna akcija na račun najvećeg akcionara.

Član 7.

U skladu sa članom 259. Zakona o privrednim društvima ova odluka će biti objavljena dva puta u najmanje jednom dnevnom listu koji je dostupan na cijeloj teritoriji Republike Srpske u razmaku od 30 dana, sa pozivom povjeriocima da prijave svoja potraživanja.
Povjerioci čija su nedospjela potraživanja nastala prije posljednje objave ove odluke mogu tražiti obezbjeđenje tih potraživanja u roku od 90 dana od dana druge objave ove odluke. Obezbjeđenje ne mogu tražiti povjerioci koji u slučaju stečaja imaju pravo prvenstvenog namirenja iz stečajne mase dužnika, kao ni drugi povjerioci sa obezbjeđenim potraživanjem.

Član 8.

Za sprovođenje ove odluke ovlašćuje se generalni direktor društva, Marko Gončin.

Član 9.

Ovlašćuje se Upravni odbor društva za eventualne izmjene i dopune ove odluke u skladu sa eventalnim primjedbama Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, Centralnog registra, a.d. Banjaluka i registracionog suda, osim primjedbi koje se odnose na ukupan iznos emisije, broj i nominalnu vrijednost akcija i druga pitanja kojima se mijenjaju prava akcionara.

Član 10.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a na osnovu ove odluke društvo će donijeti odluku o drugoj emisiji akcija smanjenjem osnovnog kapitala, bez obaveze objavljivanja prospekta.

 

Zamjenik predsjednika
Skupštine akcionara,
Mira Lendić

 


Prilog:
Prečice: METL