Toplana a.d. Banja Luka - Javna ponuda za preuzimanje

Izvor:  Glas Srpske

U skladu sa članom 4. stav 1. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava ("Službeni glasnik RSM, broj 65/08, 92/09 i 59/13), GRAD BANJALUKA, MB: 01101226, JIB: 4401012920007, Trg srpskih vladara 1, 78000 Banjaluka, kojeg zastupa gradonačelnik mr Igor Radojičić, kao Ponudilac objavljuje

JAVNU PONUDU ZA PREUZIMANJE

akcionarima emitenta "Toplana" a.d. Banjaluka, Bulevar Živojina Mišića 32, 78000 Banjaluka (u daljem tekstu: Emitent), a kako slijedi:

1. Osnovni kapital Emitenta iznosi 29.648.609,00 KM, podijeljen je na 29.648.609 redovnih (običnih) akcija klase nominalne vrijednosti 1,00 KM.
2. GRAD BANJALUKA, adresa: Trg srpskih vladara 1, 78000 Banjaluka, (u daljem tekstu: Ponudilac) kojeg zastupa gradonačelnik mr Igor Radojičić, vlasnik je 28.336.652 akcije Emitenta, koje su redovne, pojedinačne nominalne vrijednosti 1,00 KM, što predstavlja 28.336.652 glasa u skupštini Emitenta ili 95,57498% od ukupnog broja glasova.
Ponudilac u postupku objavljivanja javne ponude za preuzimanje djeluje samostalno.
3. Ova ponuda daje se svim akcionarima Emitenta, koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u skupštini Emitenta. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u skupštini Emitenta, pod propisanim uslovima i uslovima utvrđenim u ovoj ponudi.
4. Za svaku akciju koja je predmet ove ponude Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu od 0,02 KM. Cijena od 0,02 KM po akciji je utvrđena kao najviša cijena po kojoj je Ponudilac stekao akcije s pravom glasa Emitenta u periodu od godinu dana prije dana nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje. U skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava, prosječnu ponderisanu cijenu akcija na Berzi nije moguće utvrditi jer nije ispunjen kriterijum likvidnosti, a knjigovodstvena vrijednost akcija se ne može utvrditi, jer je gubitak iznad visine kapitala na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.
5. Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Sredstva za plaćanje deponovanih akcija obezbijeđena su namjenskim depozitom kod "NLB Banke" a.d. Banjaluka. Plaćanje će se izvršiti preko "NLB Banke" a.d. Banjaluka, Milana Tepića 4, prenosom novčanih sredstava sa posebnog računa Ponudioca otvorenog kod ove banke na račune ili štedne knjižice akcionara koji su deponovali akcije.
6. Depozitar je Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banjaluka, ul. Sime Šolaje 1, 78000 Banjaluka.
7. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 (trideset) dana od dana njenog objavljivanja u dnevnom listu "Glas Srpske" s tim da rok počinje teći od dana objavljivanja.
8. Berzanski posrednik Ponudioca je Brokersko-dilersko društvo "Advantis Broker" a.d. Banjaluka, sa sjedištem u ul. Krajiških brigada 113, 78000 Banjaluka.
9. Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet ove ponude deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude. Svoje akcije s pravom glasa akcionar deponuje isključivo tako da Berzanskom posredniku, ovlašćenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti, daje potpisan nalog za prihvatanje ove ponude. Obrazac naloga za prihvatanje ponude se preuzima i potpisuje kod Berzanskog posrednika, a sadrži:
- podatke o ponudi za preuzimanje,
- podatke o akcionaru,
- podatke o akcijama koje se deponuju,
- podatke o bankarskom računu ili štednoj knjižici akcionara,
- potpis akcionara.
Akcionar ne može raspolagati akcijama koje je deponovao radi prihvatanja ponude. Istekom roka važenja ove ponude smatra se da je akcionar koji je deponovao akcije prihvatio ovu ponudu. Akcionar može povući deponovane akcije tako da Berzanskom posredniku daje potpisan nalog za odustajanje od ove ponude koji sadrži iste podatke kao i nalog za prihvatanje ponude. Akcionar može povući deponovane akcije u slučaju objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje ili ako Ponudilac ne plati akcije u roku za plaćanje navedenom u ovoj ponudi. Povlačenje deponovanih akcija smatraće se odustankom akcionara od prihvatanja ove ponude. Akcionar se ne može odreći prava na povlačenje deponovanih akcija pod uslovima propisanim Zakonom.
10. Ciljevi Ponudioca i njegove namjere u vezi sa Emitentom, u slučaju uspjeha javne ponude su: da se u skladu sa propisima izvrši promjena pravne forme Emitenta iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću, da se provede finansijska konsolidacija Emitenta, kao i da se obezbijede pretpostavke za uspostavljanje poslovno-tehničke saradnje sa „EKO TOPLANE BANJALUKA" d.o.o. Banjaluka. Ponudilac ne planira promjenu mjesta obavljanja djelatnosti Emitenta, dok će broj zaposlenih biti u skladu sa budućim poslovnim potrebama Emitenta.
11. Ponudilac neće kupiti akcije Emitenta s pravom glasa na kojima je zasnovan teret (založno pravo, pravo plodouživanja i drugi tereti).
12. Ponudilac snosi sve troškove koji nastanu u vezi sa ovom ponudom, bez obzira na konačne rezultate preuzimanja, izuzev troškova prihvatanja ponude koje snosi akcionar koji prihvata ponudu.
13. Za istinitost, tačnost i potpunost podataka objavljenih u ponudi za preuzimanje odgovorna su sva lica koja su učestvovala u izradi ili pripremi ponude za preuzimanje.
14. Za štetu koja je nastala zbog neistinitih, netačnih i nepotpunih podataka u ponudi za preuzimanje solidarno odgovaraju sva lica iz prethodne tačke.
Za sve dodatne informacije i objašnjenja o javnoj ponudi i načinu deponovanja akcija radi prihvatanja ponude i načinu isplate ponuđene cijene, obratite se Brokersko-dilerskom društvu „Advantis Broker" a.d. Banjaluka na telefon: +387 51 233 710, faks: +387 51 233 711.

Broj: 12-G-1773/17
Datum: 26.6.2017.


GRAD BANJA LUKA
gradonačelnik
mr Igor Radojičić

 



Prečice: TPBL