Vectra a.d. Istočno Sarajevo - Mišljenje o javnoj ponudi za preuzimanje

Izvor:  Advantis Broker

Vectra a.d. Istočno Sarajevo
Uprava emitenta

Broj: 10-01/2011
Datum: 29.07.2011. godine


U skladu sa članom 27. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava ("Sl. glasnik RS" broj 65/08 i 92/09) i Uputstvom o formi i sadržaju mišljenja uprave emitenta o objavljenoj ponudi za preuzimanje emitenta ("Sl. glasnik RS" broj 75/09), Uprava emitenta Vectra a.d. Istočno Sarajevo objavljuje sljedeće


MIŠLJENJE
uprave emitenta Vectra a.d. Istočno Sarajevo o objavljenoj ponudi za preuzimanje emitenta


Uprava emitenta je upoznata sa sadržajem javne ponude za preuzimanje upućene akcionarima emitenta Vectra a.d. Istočno Sarajevo od strane Želimira Draškovića, JMBG: 1112949172666, Vučija luka bb, Hreša, 71420 Istočni Stari Grad, koji je na dan objave ovog obavještenja vlasnik 612.591 akcije Emitenta, lokalne oznake PVLC-R-A, koje su redovne, pojedinačne nominalne vrijednosti 1,00 KM, što predstavlja 612.591 glasa u skupštini Emitenta ili 95,030747% od ukupnog broja glasova.
Osnovni kapital emitenta iznosi 644.624,00 KM, podijeljen je na 644.624 redovnih (običnih) akcija klase „A", nominalne vrijednosti 1,00 KM po jednoj akciji.
Javna ponuda za preuzimanje je objavljena u dnevnom listu "Glas Srpske" dana 27.07.2011. godine. Ponudilac se obavezao da će kupiti sve akcije na kojima nije zasnovan teret, po cijeni od 0,16 KM za jednu akciju. Ponudilac u postupku preuzimanja djeluje samostalno.
1. Informacije o emitentu:
- Nastanak i pravni status: Od 1994. godine društvo posluje pod imenom TP „Pavlovac" Pale, p.o. 1998. godine mjenja oblik i posluje pod imenom Osnovno državno preduzeće za promet robe na malo i veliko i spoljnu trgovinu „Pavlovac" p.o. Pale. 2001. godine mijenja oblik organizovanja i posluje pod nazivom Akcionarsko društvo za promet robe na malo i veliko i spoljnu trgovinu „Pavlovac" Pale. Izmjenom naziva preduzeća od 2002. godine posluje pod nazivom „Vectra" a.d. Istočno Sarajevo.
- Djelatnost: Osnovnu djelatnost emitenta čini trgovina na veliko i malo.
- Trenutna zastupljenost na tržištu: Preduzeće duži niz godina ne obavlja svoju osnovnu djelatnost, tako da nema zastupljenosti na tržištu. Trenutno se bavi izdavanjem prostora.
- Imovina u vlasništvu emitenta: Poslovni objekti površine od 1582 m².
- Vlasnička struktura (većinski akcionari i lica koja zajednički djeluju): 1. Želimir Drašković sa učešćem od 95,030747%, 2. Stana Todorović sa učešćem od 0,486951%, 3. Dario Lažetić sa učešćem od 0,381152%, 4. Anđelko Lažetić sa učešćem od 0,291178%, 5. Ostali akcionari sa učešćem od 4,4292%.
2. Stav uprave emitenta u odnosu na cijenu koju se ponudilac obavezuje da plati po svakoj akciji koja je predmet ponude:
- Minimalna cijena po kojoj se trgovalo akcijama emitenta u posljednjih 6 mjeseci prije nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje je 0,16 KM, a maksimalna cijena je takođe 0,16 KM.
- Prosječna cijena akcija emitenta ostvarena na berzi (Čl. 15. stav 4. "Zakona o preuzimanju akcionarskih društava") u posljednjih 6 mjeseci prije nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje iznosi 0,16 KM.
- Knjigovodstvena vrijednost po akciji na dan posljednjeg godišnjeg izvještaja je 0,00 KM.
- Finansijski rezultat na dan posljednjeg godišnjeg izvještaja: Dobitak od 40.759,00 KM.
- Cijena koju se ponudilac obavezuje da plati u ponudi jednaka je cijeni koju je ponudilac bio obavezan da utvrdi u skladu sa članom 15. "Zakona o preuzimanju akcionarskih društava", tako da ponuđena cijena ne sadrži premiju.
- Cijena koju se ponudilac obavezuje da plati u ponudi viša je od knjigovodstvene vrijednosti po akciji na dan posljednjeg godišnjeg izvještaja, tako da ponuđena cijena odgovara fer cijeni, odnosno fer vrijednosti po akciji.
3. Stav uprave emitenta u odnosu na planove, ciljeve i namjere ponudioca u vezi sa društvom koje preuzima:
Citirani navod Ponudioca iz teksta ponude sa izraženim stavom uprave: " Ciljevi ponudioca i njegove namjere u vezi sa društvom koje preuzima u slučaju uspjeha ponude su sljedeći: uzimajući u obzir da emitent duži niz godina ne obavlja svoju osnovnu djelatnost, ponudilac namjerava iskoristiti klauzulu prinudne prodaje u postupku preuzimanja i na taj način postati stopostotni vlasnik emitenta. Ponudilac bi nakon toga ušao u proces adaptacije, a nakon toga i modernizacije postojećih objekata koji su izgrađeni 60-ih godina prošlog vijeka i koji su u toku i nakon rata ruinirani. Nakon toga u planu je i obnavljanje postojeće djelatnosti, a u sklopu toga i opremanje i modernizacija navedenih objekata. Ponudilac će na taj način nastojati da obezbijedi konkurentnost na području koje sa svojim objektima pokriva emitent, a na kojem trenutno svoje objekte imaju i veliki trgovinski lanci. U slučaju uspjeha procesa revitalizacije preduzeća, ponudilac ima u cilju zapošljavanja novih radnika u skladu sa potrebama društva. U narednom periodu ponudilac nema potrebu za promjenom djelatnosti i sjedišta emitenta koji se preuzima."
- Prema mišljenju Uprave emitenta ostvarenje planova, ciljeva i namjera Ponudioca navedenih u ponudi za preuzimanje zavisiće od uspješnosti revitalizacije objekata, stavljanja istih u funkciju, te usjeha poslovanja na tržištu.
4. Stav uprave emitenta u odnosu na moguće posljedice izvršenja planova Ponudioca na politiku zapošljavanja i promjene u vezi sa mjestima u kojima emitent obavlja djelatnost:
- Prema navedenim planovima Ponudioca, a u slučaju uspjeha planirane revitalizacija preduzeća, postoji mogućnost zaposlenja novih radnika.
- Ponudilac je u ponudi naveo da nema namjeru da mijenja mjesto djelatnosti emitenta, sa čime se slažemo.
5. Izjava o postojanju i sadržaju sporazuma sa ponudiocem (ako postoji):
- Kod Ponudioca nemamo posrednih ni neposrednih interesa.
- Direktor, Želimir Drašković je Ponudilac. Predsjednik Upravnog odbora, Aleksandar Drašković je sin Ponudica i nije akcionar emitenta. Ostali članovi Upravnog odbora: Sandra Drašković , Milan Radović, Nada Tadić, i Svetozar Lukić nisu akcionari emitenta.
- Nema nesaglasnosti Uprave emitenta o mišljenju o ponudi za preuzimanje.
Konačan stav uprave u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje emitenta:
"Prema našem uvjerenju i u skladu sa svim našim saznanjima i podacima kojima raspolažemo, izražavamo pozitivan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje emitenta Vectra a.d. Istočno Sarajevo, te obavještavamo akcionare da navedeno mišljenje ne prikriva podatke od materijalnog značaja i ne sadrži podatke ni informacije koje bi u pogledu objavljene ponude za preuzimanje emitenta, akcionare mogle da dovedu u zabludu."

 

Upravni odbor
Aleksandar Drašković, predsjednik
Milan Radović, član
Nada Tadić, član
Sandra Drašković, član
Svetozar Lukić, član



Prilog:
Prečice: PVLC