Vectra a.d. Istočno Sarajevo - Javna ponuda za preuzimanje

Izvor:  Advantis Broker

U skladu sa članom 5. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava („Službeni glasnik RS", broj 65/08 i 92/09), Drašković (Danilo) Želimir, JMBG: 1112949172666, Vučija luka bb, Hreša, 71420 Istočni Stari Grad, kao Ponudilac objavljuje


JAVNU PONUDU ZA PREUZIMANJE


akcionarima Akcionarskog društva Vectra a.d. Istočno Sarajevo, Dobrosava Jevđevića, 71420 Pale, a kako slijedi:


1. Osnovni kapital Emitenta iznosi 644.624 KM, podijeljen je na 644.624 redovnih (običnih) akcija klase „A", nominalne vrijednosti 1,00 KM po jednoj akciji.
2. Drašković (Danilo) Želimir, JMBG: 1112949172666, Vučija luka bb, Hreša, 71420 Istočni Stari Grad, na dan objave ovog obavještenja, vlasnik je 612.591 akcije Emitenta, lokalne oznake PVLC-R-A, koje su redovne, pojedinačne nominalne vrijednosti 1,00 KM, što predstavlja 612.591 glas u skupštini Emitenta ili 95,030747% od ukupnog broja glasova.
Ponudilac u postupku preuzimanja djeluje samostalno.
3. Ova ponuda daje se svim akcionarima, Akcionarskog društva Vectra a.d. Istočno Sarajevo, koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u Skupštini Društva. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u Skupštini Društva, pod propisanim uslovima i uslovima utvrđenim u ovoj ponudi.
4. Za svaku akciju, koja je predmet ove ponude, Ponudilac se obavezuje da će platiti iznos od 0,16 KM.
5. Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu, navedenu u ovoj ponudi, za sve deponovane akcije, u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Sredstva za plaćanje deponovanih akcija obezbijeđena su namjenskim depozitom kod Bobar banke a.d. Bijeljina. Plaćanje će se izvršiti preko Bobar banke a.d. Bijeljina, filijala Pale, prenosom novčanih sredstava sa posebnog računa Ponudioca, otvorenog kod ove banke, na račune ili štedne knjižice akcionara koji su deponovali akcije.
6. Depozitar je Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, ul. Sime Šolaje 1, 78000 Banja Luka.
7. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 (trideset) dana od dana njenog objavljivanja u dnevnom listu „Glas Srpske", s tim da rok počinje teći od dana objavljivanja.
8. Berzanski posrednik Ponudioca je Brokersko-dilersko društvo „Advantis Broker" a.d. Banja Luka, sa sjedištem u ul. Krajiških brigada 113, 78000 Banja Luka.
9. Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije, koje su predmet ove ponude, deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude. Svoje akcije, s pravom glasa, akcionar deponuje isključivo tako da Berzanskom posredniku, ovlaštenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti, daje potpisan nalog za prihvatanje ove ponude. Obrazac naloga za prihvatanje ponude se preuzima i potpisuje kod Berzanskog posrednika, a sadrži:
- podatke o ponudi za preuzimanje, - podatke o akcionaru, - podatke o akcijama koje se deponuju, - podatke o bankarskom računu ili štednoj knjižici akcionara, - potpis akcionara.
Akcionar ne može raspolagati akcijama koje je deponovao radi prihvatanja ponude.
Istekom roka važenja ove ponude smatra se da je akcionar koji je deponovao akcije prihvatio ovu ponudu.
Akcionar može povući deponovane akcije tako da Berzanskom posredniku daje potpisan nalog za odustajanje od ove ponude koji sadrži iste podatke kao i nalog za prihvatanje ponude. Akcionar može povući deponovane akcije u slučaju objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje ili ako Ponudilac ne plati akcije u roku za plaćanje navedenom u ovoj ponudi. Povlačenje deponovanih akcija smatraće se odustankom akcionara od prihvatanja ove ponude. Akcionar se ne može odreći prava na povlačenje deponovanih akcija pod uslovima propisanim Zakonom.
10. Ponudilac će saglasno članu 18. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava (Službeni glasnik RS br. 65/08 i 92/09) iskoristiti pravo na prenos svih akcija koje ne budu deponovane u roku važenja ove Ponude za preuzimanje - klauzula prinudne prodaje u postupku preuzimanja. Budući da ponudilac već raspolaže sa 95,030747% akcija sa pravom glasa Centralni registar hartija od vrijednosti AD Banja Luka će izvršiti preknjižavanje i preostalih akcija koje nisu deponovane u roku važenja ove ponude za preuzimanje na račun Ponudioca. Ponudilac će tako otkupiti i akcije akcionara koji nisu prihvatili prodaju akcija po ovoj ponudi pod uslovima ponude za preuzimanje akcija, odnosno po cijeni navedenoj u tački 4. ove ponude.
11. Ciljevi ponudioca i njegove namjere u vezi sa društvom koje preuzima u slučaju uspjeha ponude su sljedeći: uzimajući u obzir da emitent duži niz godina ne obavlja svoju osnovnu djelatnost, ponudilac namjerava iskoristiti klauzulu prinudne prodaje u postupku preuzimanja i na taj način postati stopostotni vlasnik emitenta. Ponudilac bi nakon toga ušao u proces adaptacije, a nakon toga i modernizacije postojećih objekata koji su izgrađeni 60-ih godina prošlog vijeka i koji su u toku i nakon rata ruinirani. Nakon toga u planu je i obnavljanje postojeće djelatnosti, a u sklopu toga i opremanje i modernizacija navedenih objekata. Ponudilac će na taj način nastojati da obezbijedi konkurentnost na području koje sa svojim objektima pokriva emitent, a na kojem trenutno svoje objekte imaju i veliki trgovinski lanci. U slučaju uspjeha procesa revitalizacije preduzeća, ponudilac ima u cilju zapošljavanja novih radnika u skladu sa potrebama društva. U narednom periodu ponudilac nema potrebu za promjenom djelatnosti i sjedišta emitenta koji se preuzima.
12. Ponudilac neće kupiti akcije emitenta, s pravom glasa, na kojima je zasnovan teret (založno pravo, pravo plodouživanja, zabrana raspolaganja i drugi tereti).
13. Ponudilac snosi sve troškove, koji proiziđu iz ove ponude, bez obzira na konačne rezultate preuzimanja, izuzev troškova prihvatanja ponude koje snosi akcionar koji prihvata ponudu.
Za sve dodatne informacije i objašnjenja o javnoj ponudi i načinu deponovanja akcija radi prihvatanja ponude, kao i načinu isplate ponuđene cijene, obratite se Brokersko-dilerskom društvu „Advantis Broker" a.d. Banja Luka na telefon: +387 51 233 710, fax: +387 51 233 711.


Želimir Drašković
zastupan po punomoćniku
„Advantis Broker" a.d. Banja Luka

 



Prečice: PVLC