Jelšingrad FAM a.d. Banja Luka - u stečaju - Potvrđen stečajni plan

Izvor:  Službeni Glasnik 58/10

Okružni privredni sud u Banjoj Luci, stečajni sudija Nedeljko Milijević, rješavajući u stečajnom postupku nad "Jelšingrad" Fabrikom alatnih mašina, a.d. Banja Luka, ul. Branka Perdua broj I0A, donio je 11.06.2010. godine sljedeće


RJEŠENJE


I - Potvrđuje se stečajni plan stečajnog dužnika „Jelšingrad". Fabrike alatnih mašina, a.d. Banja Luka, ul. Branka Perdua broj 10A, podnesen od strane stsčajnog upravnika Alekse Nježića 24. marta 2010. godine, sa predloženom provedbsnom osnovom. Stečajni plan je sastavni dio Rješenja.
II - Imovina dužnika predviđena planom reorganizacije, i to: segment A, segment G, segment D, u naravi proizvodna hala sa pratećom infrastukturom i potrebnim zemljištem, mašinama i opremom, te sredstvima obezbjeđenja objekta, čija procijenjena vrijednost iznosi 19.039.004,53 KM, prodaće se kupcu koji je dužan:
- nastaviti postojeću registrovanu privrednu djelatnost proizvodnje alatnih mašina uz mogućnost uvođenja novih privrednih djelatnosti,
- zaposliti 100 radnika, od čega najmanje 60 radnika stečajnog dužnika,
- proizvodnju i navedenu zaposlenost radnika dužan je održaviti najmanje pet godina.

III - Zabranjuje se kupcu imovine, koja je obuhvaćena planom reorganizacije, otuđenje imovine u periodu od 5 (pet) godina bez saglasnosti stečajnog suda. Stečajni sud će dati saglasnost da se izvrši prodaja ako su sredstva od prodaje namijenjena za proširenje proizvodne djelatnosti, odnosno uvećanja kapitala stečajnog dužnika.
IV - Imovina iz stava P ovog rješeša prodaće se u skladu sa Zakonom o izvršnom postulku.
V - Ostala imovina stečajnog dužnika a koju čini imovina označena kao segment B, V, Ć, E, čija procijenjena vrijednost iznosi 5.803.042,90 KM, biće prodata u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku bez ikakvih
dodatnih uslova.
VI - Priznata potraživanja povjsrilaca izmiriće se iz sredstava obezbijeđenih prodajom imovine stečajnog dužnika.
- Razlučni povjerioci biće namireni iz sredstava dobijenih unovčenjem imovnne na kojoj postoji razlučno pravo.
- Stečajni povjerioci namiriće se iz sredstava prodajom imovine stečajnog dužnika, a u skladu sa isplatnim redovima predviđenih Zakonom o stečajnom postupku.
- Potraživanja povjerilaca koja su osporena, a povodom kojih se vode parnice radi utvrđivanja osnovanosti osporsnih potraživanja, priznaće se povjsriocima ukoliko uspiju u parnici i oni će biti namireni u skladu sa isplatnim redovima kao i ostali stsčajni povjsrioci.

VII - Danom namirenja povjerilaca izvršiće se poništenje akcija dosadašnjnh akcionara.
VIII - Ha osnovu ovog rješsnja, plana reorganizcije, kao i potrebnih akata, koje će donijeti organi reorganizovanog privrednog društva, izvršiće se upis strateškog partnsra (kupca imovins predviđene za reorganizaciju), kao novog vlasnika Društva kapitala, upisa organa upravljanja Društva, kao i drugi upisi zakonom predviđeni.
IX - Određuje se nadzor nad ispunjenjsm stečajnog plana u trajanju od dvije godine. Stečajni upravnik, Odbor povjerilaca i ovaj sud nadziraćs ispunjava li stečajni dužnik svoje obaveze prema povjsriocima u skladu sa stečajnim planom koji je potvrđen ovim rješenjem. Menadžment novog pravnog subjekta dužan je stečajnom upravniku dostavljati izvještaje o svom poslovanju jednom mjesečno, a Sudu i Odboru povjerilaca tromjsečne izvještaje. Obavezuje se stečajni upravnik datromjesečno obavještava Sud o izvršavanju stečajnog plana.
X - Ovo rješenje djeluje prema svim učesnicima stečajnog postupka od dana pravosnažnosti, uključujući i povjeriocs koji svoje potražnvan.e nisu prijavili u stečajnom postupku, kao i prema povjeriocima koji su istakli prigovore.
Obrazl oženje
Stečajni upravnik Aleksa Nježić, po nalogu Skupštine povjerilaca, sačinio je plan rsorganizacije (stečajni plan) stečajnog dužnika "Jelšingrad" Fabrike alatnih mašina a.d. Banja Luka. Dana 27.04.2010. godine održano je ročište za raspravljanje o stečajnom planu, a nakon toga glasanjs o istom. Povjerioci su glasali po grupama, kako slijedi:
- I grapa, razlučni povjerioci (dva povjsrioca) su glasali, oba povjerioca, protnv plana, što iznosi 100%, ggotraživanja. U ovoj grupi plan nije uslovjen.
- II fupa, radnici koji ulaze u viši isplatni red (glasalo 337 povjerilaca), za plan su glasala 304 povjerioca ili 89,35%, protiv plana 25 povjerilaca ili 7,77% i sedam nevažećih listi što čini 2,88% potraživanja. U ovoj grupi plan je usvojen.
- III grupa, povjerioci Republika Srpska i fondovi, ukupno četiri povjerioca. Svi su glasali za plan, što iznosi 100% potraživanja. U ovoj grupi plan je usvojen.
- IV grupa, povjerioci iz reda dobavljača (poslovni odnosi) 51 povjerilac. Za prihvatanje plana glasalo js 49 povjerilaca što iznosi 95,94% potraživanja, protiv plana su glasala dva povjerioca, što iznosi
4,06% potraživanja. U ovoj grupi plan js usvojen.
Ukupno priznata potraživanja iznose 27.357.593,80 KM. Iznos potraživanja povjerilaca koji su glasali za plan je 14.797.857,82 KM, što izno-si 54,09%.
Stečajni upravnik je prigovorio na opstrukciju razlučnih povjerilaca prilikom glasanja o stečajnom planu, navodeći da stečajni povjerioci nisu stavljeni u bolji položaj stečajnim plamom u odnosu da se vodi stečajni postupak.
Sud je uvažio prigovor stečajnog upravnika. U konkretnom slučaju radi se o opstrukciji razlučnih povjerilaca prilikom glasanja. Naime, stečajnim planom je predviđena prodaja cjelokupne imovine po odredbama Zakona o izvršnom postupku, na koji način se prodaje imovina u stečajnom postupku, tj. u slučaju kad se ne vodi postupak reorganizacije. Što se tiče načina namirenja povjerilaca, namirenje se vrši prema Zakonu o stečajnom postupku, i to: prvo se vrši namirenje razlučnih povjerilaca iz sredstava koja su dobijena prodajom razlučne stvari, pa nakon toga stečajnih povjerilaca u skladu sa isplatnim redovima.
Dakle, planom reorganizacije stečajni povjerioci nisu stavljsni u povoljniji položaj u odnosu na razlučne povjerice, niti su razlučni povjsrioci stavljeni u lošiji položaj u odnosu na stečajne povjerioce. Iz navsdsnih razloga Sud js utvrdio postojanje opstrukcije na strani razlučnih povjerilaca prilikom glasanja o planu reorganizacije, te je utvrdio da je plan prihvaćen i u toj grupi. Sem toga, većina povjerilaca je glasala za plan i to kako brojčano tako i po iznosu priznatih potraživanja. Odluku o zabrani opstrukcije razlučnih povjerilaca Sud je zasnovao na članu 170. Zakona o stečajnom postupku.
Stečajni upravnik, članovi Odbora povjerilaca i bivši direktor i zakonski zastupnik stečajnog dužnika nisu imali primjedbi na način vođenja rasprave o stečajnom planu, kao i na način glasanja.
Po mišljenju stečajnog sudije povjerioci su pravilno razvrstani u četiri grupe. Stečajni plan je sačinjen u skladu sa zakonskim propisima, sadrži pripremnu i provedbenu osnovu sa jasnim planom izmjsns pravnog položaja stečajnog dužnika i svih učesnika u postupku. Uz plan su priložene sve potrebne isprave u skladu sa članom 146. Zakona o stsčajnom postupku.
Osnova stečajnog plana sastoji se u tome da se prodaju nekretnine navsdene u Planu reorganizacije strateškom kupcu pod uslovom da nastavi registrovanu poslovnu djelatnost, uz mogućnost obavljanja i drugih poslovnih djelatnosti, zaposli 100 radnika, od čsga najmanje 60 radnika stečajnog dužnika, ts održavanjs poslovne djelatnosti i zaposlenosti navedenih radnika u periodu od pet godina. Takođe, za to vrijeme zabranje-na je prodaja imovine dužnika bez saglasnosti stečajnogsuda. Stečajni sud će dati saglasnost na prodaju imovine ukoliko sredstva od prodaje služe za obavljanje i povećanja poslovne djelatnosti.
Sud js utvrdio da u postupku izrade i usvajanja plana reorganizacije nisu povrijeđeni propisi o sadržaju plana reorganizacije niti procedura prihvatanja plana od strane stečajnih povjerilaca. Plan nije prihvaćen na nedopušten način, a pojedini povjerioci planom nisu stavljeni u povoljniji položaj.
Odluka o potvrdi plana temelji se ia članu 173. Zakona o stečajnom postupku, a nadzor nad sprovođenjem stečajnog plana određen je na osnovu člana 175. navedenog zakona.

 

Stečajni sudija, Nedeljko Milijević, s.r.
Pravna pouka: Protiv ovog rješenja povjsrioci i stečajnn dužnik mogu izjaviti žalbu Višem privrednom sudu u Banjoj Luci u roku od osam dana, računajući po isteku dva dana od dana objavljivanja Rješenja. Žalba se podnosi ovom sudu u dva primjerka.
(57 0 0 St 064106 09 St-su)

 

 



Prečice: JFAM