Čajavec sistemi upravljanja a.d. Banja Luka - Mišljenje o ponudi za preuzimanje

Izvor:  Čajavec "Sistemi upravljanja" a.d. Banja Luka

ČAJAVEC sistemi upravljanja a.d. Banja Luka
Broj: 02-XVI-02/10
Dana: 23.01.2010.god.

Upravni odbor privrednog društva Čajavec SU a.d. Banja Luka, a sve u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava (sl.gl.RS 65/08 i 92/09) i u skladu sa Uputstvom Komisije za hartije od vrijednosti RS od 14.07.2009.god., nakon objavljene javne ponude za preuzimanje dana 21.01.2010.god. daje slijedeće

MIŠLJENJE UPRAVE EMITENTA ČAJAVEC SISTEMI UPRAVLJANJA AD BANJA LUKA
O OBJAVLJENOJ PONUDI ZA PREUZIMANJE EMITENTA

Preduzeće Čajavec SU a.d. Banja Luka nastalo je kao dio poslovnog sistema Čjavec u Banjaluci. Privatizovano je dana 26.09.2006.god.. Poslovalo je kao, državno preduzeće, zatim kao d.d. u mješovitoj svojini, a danas posluje kao akcionarsko društvo. Preduzeće je registrovano za obavljanje slijedeće djelatnosti kao osnovne: Proizvodnja računarskih digitalnih mašina. Na tržištu nastupa u okviru Grupe čiji je dio i vlasnik većinskog paketa akcija. U vlasništvu Društva nalazi se veći broj nekretnina na lokaciji Poslovno proizvodne zone u Novakovićima u Banjaluci i to skladište, energetski blok, dio upravne zgrade uređene kao kancelarijski prostor, dio sabracajnica u poslovnom krugu, dio parkinga i pravo korištenja na četiri neizgrađena građevinska placa. Preduzeće takođe posjeduje mašinu za pakovanje veće vrijednosti koju iznajmljuje drugim preduzećima. Preduzeće posjeduje upravljačka prava u Hemofarm d.o.o. Banja Luka kao jedan od osnivača. Većinski jeste Hemofarm a.d. Vršac sa više od 97% akcija.
Cijena po kojoj se trgovalo (minimalno i maksimalno u posljednjih 6 mjeseci prije nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje) iznosi 0,65 KM po akciji. Prosječna cijena akcije na berzi u smislu čl.15 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i ponuđena cijena iznosi 0,65 KM po akciji. Knigovodstvena vrijednost akcija na dan posljednjeg godišnjeg izvještaja iznosi 1 KM po akciji. Finansijski rezultat na dan posljednjeg godišnjeg izvještaja je pozitivan sa 170.272 KM dobiti.
Procentualnog iznosa premije u smislu čl.6. Uputstva (gore navedeno) nema. Obzirom na trenutni položaj preduzeća uprava smatra da je cijena od 0,65 KM realna jer je u i skladu sa pozitivnim propisima u vezi sa prinudnim preuzimanjem akcionarskih društava. Osim navedenog nisu se dešavale promjene u preduzecu koje bi dovele do promjene vrijednosti akcija.
U javnoj ponudi stoji: „Ponudilac namjerava da zadrži postojeću djelatnost Čajavec SU a.d. Banja Luka, da vrši unapređenje i proširenje postojeće djelatnosti. Ponudilac planira povećanje tržišnog učešća kao i aktivno učešće u unapređenjuogranizacije poslovanja i poboljšanja rada Čjavec SU a.d. Banja Luka. Ponudilac ne planira promjenu mjesta obavljanja djelatnosti niti smanjenje broja zaposlenih." Uprava smatra da je ovako izložen plan realan, ostvariv i koristan za preduzeće.
Obzirom na planove ponudioca uprava smatra da je u okviru Grupe kojoj i sam ponudilac pripada moguće povećanje radnih mjesta svih profila, na nivou Grupe.

Uprava nema zaključenih sporazuma sa ponudiocem. Dva člana uprave su imenovana od strane većinskog vlasnika i zaposlena su zavisnom preduzecu ponudioca po osnovu ugovora o radu. Poslovna saradnja Čajavec SU a.d. Banja Luka sa Ponudiocem postoji duži niz godina i veoma je uspješna. Poslovna saradnja se zasniva na kapital učešću Čjavec SU u zavisnim preduzećima ponudioca, međusobnoj logističkoj podršci, iznajmljivanju poslovnih prostora, sredstava rada i sl. Jedan član uprave je manjinski akcionar emitenta.
Izjava člana uprave koji je akcionar: G-din Slobodan Stajić navodi da neće dobrovoljno izvršiti prodaju akcija koje posjeduje po navedenoj cijeni.
Prema našem uvjerenju i u skladu sa svim našim saznanjima i podacima kojima raspolažemo, izražavamo pozitivan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje emitenta Čajavec Sistemi upravljanja a.d. Banja Luka, te obavještavamo akcionare da navedeno mišljenje ne prikriva podatke od materijalnog značaja i ne sadrži podatke ni informacije koje bi u pogledu objavljene ponude za preuzimanje emitenta, akcionare mogle da dovedu u zabludu.
Izdvojen stav nesaglasnog člana uprave: Smatram da ponuđena vrijednost akcija ne označava realnu vrijednost akcija Sistema upravljanja. Smatram kao potrebno i da se nadzorni odbor izjasni po ovom pitanju.


Članovi uprave:
Predsjednik UO g-din Aleksandar Veselinović
Član UO g-din Slobodan Stajić
Član UO g-din Milenko Majstorović
Direktor preduzeća g-din Zoran Marić

 



Prečice: CJSU