Telekom Srpske a.d. Banja Luka saziva 48. redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Glas Srpske

"Mtel" a.d. BANjA LUKA
UPRAVNI OOBOR
Broj: 1-02-27953/24
Dana, 13.05.2024. godine

NA osnovu člana 272. Zakona o privrednim društvima (Službeni glasnik Republlke Srpske broj 127/08, 58/09,100/11, 67/13,100/17,82/19, 117/23), člana 19, 21. i 33. Statuta Društva i člana 3. Poslovnika o radu Upravnog odbora, Upravni odbor Društva donosi:

POZIV
za 48. Skupštinu akcionara Telekomunlkaclja Republke Srpske a.d. Banja Luka

I

48. Skupština akcionara održaće se dana 19.06.2024. godine (srijeda) sa početkom u 13:00 časova, u zgradi Mtel-a u ulicl Mladena Stojanovića broj 8. Banja Luka.
Za Skupštinu se predlaže sljedeći:

DNEVNI RED

1. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izboru Predsjednika Skupštine akcionara.
2. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa 47. Skupštine akcionara.
3. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Godišnjeg izvještaja za poslovnu 2023. godinu sa Izjavom o usklađenosti organizacije i djelovanja sa Kodeksom ponašanja (Standardima korporativnog upravljanja).
4. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja Upravnog odbora u vezi sa finansijskim izvještajima Mtel-a a.d. Banja Luka za 2023. godinu.
5. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja Odbora za reviziju o računovodstvu, Izvještajima i finansijskom poslovanju Društva i njegovih povezanih društava.
6. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju revidovanih Finansijskih izvještaja Mtel-a a.d. Banja Luka za 2023. godinu sa izvještajem međunarodno priznatog nezavisnog revizora.
7. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja Odbora za reviziju o uskladenosti poslovanja Društva sa zakonskim i drugim regulatornim zahtjevima.
8. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja Odbora za revlziju o ugovorima zaključenim izmedu Društva i povezanih llca.
9. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja o radu Upravnog odbora Mtel-a a.d. Banja Luka u 2023. godini.
10. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Izvještaja o radu Odbora za reviziju Mtel-a a.d. Banja Luka u 2023. godinl.
11. Razmatranje i donošenje Odluke o raspodjeli dobiti iz 2023. godine.
12. Razmatranje i donošenje Odluke o isplati dividendi iz dobiti Iz 2023. godine.
13. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o Izboru medunarodno priznatog nezavisnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja Mtel-a a.d. Banja Luka za 2025. godinu.
14. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izboru člana Upravnog odbora Telekomunikacija RS a.d. Banja Luka.

II

Ukupan broj akcija sa pravom glasa na 48. Skupštini akcionara je 491.383.755 običnih (redovnih) akcija sa pravom glasa. Sve akcije su ,,A" klase sa istim pravlma. obične i glase na ime. Kvorum 2a sjednicu Skupštlne akcionara čine akcionarl koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa o predmetnom pitanju (obična većina). Za donošenje svih predloženih odluka potrebna je obična većina glasova prisutnih ili predstavljenih akcionara i akcionara koji su se opredijelili da glasaju pisanim putem.
Poziv za Skupštinu akcionara sa prijedlozima odluka i druqim materijalima, o kojima će se odlučivati na Skupštini su dostupni akcionarima na internet stranid Društva: www.mtel.ba i internet stranici Berze: www.blberza.com, kao i na uvid u iste u prostorijama Društva u Banjoj Luci u ul. Vuka Karadžića broj 2 u terminu od 9-15 časova svakog radnog dana od dana objavljivanja poziva do dana održavanja Skupštine. Poziv za 48. Skupštinu akcionara objavljuje se i u dva dnevna lista registrovana na podrućju Republike Srpske I to: „Glas Srpske" i „Nezavisne novine".
Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini ostvaruju akcionari na osnovu izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti sa stanjem na deseti dan prije dana održavanja sjednice Skupštine akcionara, a taj dan je 09.06.2024. godine. Svakl akcionar lično ili posredstvom punomoćnika Ima pravo da prlsustvuje sjednicama Skupštlne I da učestvuje u njenom radu i odlučivanju, pravo podnosenja prijedloga, postavljanja pitanja i dobijanja odgovora u vezi sa dnevnim redom Skupštine.
Akcionar ili akcionari koji imaju ili predstavljaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa mogu od Upravnog odbora pisanim putem predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uvrste u dnevni red Skupštine. u roku od sedam dana od dana objave ovog saziva sjednice Skupštine akcionara.
Prijedlozi za đopunu dnevnog reda dostavljaju se u pisanoj formi Upravnom odboru u sjedište Društva i sadrže razloge za davanje prijedloga, prijedlog Odluke, imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu.
Ako Upravnl odbor propusti da u roku 72 sata od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara. ili ako odbije zahtjev. nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 sati, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o čemu donosi odluku u roku od 48 sati nakon prijema zahtjeva.
Akcionar pravo glasa ostvaruje lično ili posredstvom punomoćnika. Punomoć se u pravilu daje u pisanoj formi, ali se može dati i u elektronskoj formi pod uslovom da je obezbijedena autentičnost izjave. Punomoć se daje punomoćniku i dostavlja u sjedište Društva. Punomoć o zastupanju akcionara mora biti ovjerena od strane nadležnog organa ili ovlaštenoq lica Društva, a ako punomoć daje akcionar - pravno lice, ona se ovjerava pečatom i potpisom ovlaštenoq lica. Obavještenje o imenovanju punomoćnika se može dostaviti Društvu elektronskim putem na mejl akcionar@mtel.ba.
Prijavljivanje i evidentiranje akcionara vršiće se u prostorijama Mtel-a u Banjoj Luci. jedan sat prije početka Skupštine. U slučaju da se Skupština ne održi navedenog dana zbog nedostatka kvoruma, ponovljena Skupština će se održati dana 20.06.2024, godine (četvrtak) u isto vrijeme. na istom mjestu. I sa istim dnevnim redom.
Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika. odnosno glasanjem pisanim putem uzmu učešće u radu Skupštine akcionara.
Pisana izjava o glasanju dostavlja se u sjedište Društva u Banjoj Luci u ul. Vuka Karadžića broj 2 najkasnije dan prije dana održavanja sjednice Skupštine akcionara.
Na sva pitanja koja se tiču prava akcionara, a koja nisu navedena, shodno se primjenjuju odredbe Zakona o privrednim društvima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 127/08, 58/09,100/11, 67/13,100/17, 82/19 i 17/23).


PREDSJEDNIK UPRAVNOG ODBORA
VladlmlrLučlć

 


Prilog:
Prečice: TLKM