Gas promet a.d. Istočno Sarajevo - Pale saziva redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Gas promet a.d. Istočno Sarajevo - Pale

Na osnovu člana 267. i 272. Zakona o privrednim društvima Republike Srpske, člana 34. Statuta „GAS PROMET" AD Pale, i člana 5. Poslovnika o radu Skupštine akcionara, Upravni odbor Društva saziva

GODIŠNjU SKUPŠTINU AKCIONARA

Godišnja Skupština akcionara „GAS PROMET" AD Pale održaće se u srijedu, 05.06.2024. godine u prostorijama Društva u Palama, ulica Boška Jugovića br. 18 sa početkom u 12,00 časova.
Za Skupštinu akcionara se predlaže sljedeći

DNEVNI RED

1.Izbor radnih tijela Skupštine ( Komisije za glasanje, zapisničara i ovjerivača zapisnika)
2.Usvajanje Zapisnika sa redovne Skupštine akcionara održane 31.05.2023. godine
3. Razmatranje i usvajanje:
3.1.Izvještaja nezavisnog revizora o finansijskim izvještajima za 2023. godine
3.2.Finansijskih izvještaja Društva za 2023. godinu
3.3.Izvještaja o poslovanju Društva za 2023. godinu
4. Donošenje Odluke o raspodjeli ostvarenog dobitka,
5.Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu Upravnog odbora Društva,
6.Razmatranje i usvajanje Odluke o izboru članova Upravnog odbora i razrješenje postojećeg upravnog odbora
7.Razmatranje i usvajanje Odluke o izboru revizora i prestanaku mandata postojećeg revizora
8.Razmatranje i usvajanje Odluke o izmjena i dopunama Ugovora o organizovanju Društva
9.Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju prečišćenog teksta Ugovora o organizovanju Društva
10.Razmatranje i usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Društva
11.Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju prečišćenog teksta Statuta Društva
12.Razmatranje i usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine akcionara Društva
13.Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju prečišćenog teksta Poslovnika o radu Skupštine akcionara Društva
14.Tekuća pitanja.

Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika, odnsno glasanjem pismenim putem uzmu učešće u radu Skupštine Društva.
Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini akcionara ostvaruje se na osnovu liste akcionara koju izdaje Centralni registar i koji sadrži oznaku akcija, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija sa stanjem na deseti dan prije održavanja sjednice Skupštine akcionara, tj. 26.05.2024. godine.
Datum slanja poziva 30.04.2024.godine.
Pravo glasa po predloženim tačkama dnevnog reda na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ima 4.690,620 običnih akcija, koje glase na ime. Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa o predmetnim pitanjima (obična većina), ukoliko osnivačkim aktom ili statutom nije određen veći broj glasova. U kvorum se računaju i glasovi akcionara koji glasaju pismenim putem. Ako na sjednici skupštine postoji kvorum, odluke se donose običnom većinom glasova akcionara prisutnih lično ili preko punomoćnika koji imaju pravo glasa o određenima pitanjima. U skladu sa Statutom „GAS PROMET" a.d. Pale Skupština akcionara će odlučivati kvalifikovanom većinom glasova akcionara, uključujući i glasove akcionara koji su se odlučili da glasaju pismenim putem o tačkama Dnevnog reda za koje je potrebna kvalifikovana većina. Kada je propisana kvalifikovana većina za donošenje odluka o određenim pitanjima, ta većina predstavlja najmanje 2/3 glasova prisutnih akcionara i akcionara koji glasaju pisanim putem.
Svaki akcionar, u skladu sa statutom, lično ili preko punomoćnika ima pravo učestvovanja u radu skupštine akcionara, pravo glasa ako ima akacije sa pravom glasa, pravo podnošenja prijedloga i dobijanja odgovora u vezi sa pitanjima iz Dnevnog reda, kao i pravo postavljanja pitanja u vezi sa dnevnim redom u skladu sa Zakonom o privrednim društvima RS.
Na sjednici skupštine akcionara može se odlučivati samo o tačkama koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red, a može se raspravljati i o drugim pitanjima. Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa za izbor upravnog odbora društva mogu predložiti i zahtjevati da se najviše dva nova pitanja uključe u dnevni red skupštine. Prijedlog se mora sačiniti u pisanoj formi u roku od 7 dana od dana objave saziva godišnje skupštine, odnosno u roku od 5 dana od dana objave saziva vanredne skupštine. Prijedlog se dostavlja upravnom odboru u sjedištu društva, sadrži razloge za davanje prijedloga, uključujući i prijedlog odluka kao i imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Akcionar ne može da se računa u više od jedne grupe koja posjeduje navedeni procenat glasova. Ako upravni odbor akcionarskog društva propusti da u roku od 72 časa od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara, ili ako on odbije zahtjev, nadležni sud ima ovlašćenje da u vanparničnom postupku po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 časova, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o čemu donosi odluku u roku od 48 časova od prijema zahtjeva.
Akcionar koji ima pravo glasa u Skupštini, može da glasa lično ili preko punomoćnika. Akcionar može dati punomoć u pisanoj formi određenom licu, sa određivanjem njegovog punog imena i prezimena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se punomoć daje. Punomoć o zastupanju akcionara/fizičkog lica mora biti ovjerena kod nadležnog organa za ovjeru ili kod notara, a punomoć koju daje pravno lice kao akcionar ovjerava se pečatom i potpisom ovlaštenog lica tog pravnog lica-akcionara. Punomoć se može dati za jednu ili više sjednica skupštine akcionara. Kada je punomoć data za jednu ili više sjednica Skupštine, važi i za ponovljenu sjednicu, bez obzira na razloge ponavljanja. Punomoć se može dati na određeno vrijeme ili do opoziva. U punomoćju se navodi da li važi za određeno zasjedanje Skupštine akcionara ili za sva zasjedanja Skupštine akcionara u određenom periodu. Isto lice može biti birano za punomoćnika više puta uzastopno. Punomoć se daje punomoćniku i dostavlja u sjedište Društva. Akcionar koji je dao punomoć može je opozvati u bilo koje vrijeme prije glasanja na skupštini pisanim opozivom dostavljenim Društvu i punomoćniku ili prećutno ličnim prisustvom i glasanjem na Skupštini akcionara.
Na Skupštini nisu kandidovane odluke koje predstavljaju raspolaganje imovinom velike vrijednosti.
Ako se redovna skupština akcionara ne održi 05.06.2024. godine, zbog nepostojanja kvoruma, ponovljena skupština će se održati 12.06.2024. godine sa početkom u 12:00časova sa istim predloženim dnevnim redom, na istoj adresi.
Ovaj poziv se objavljuje na Internet stranici i oglasnoj ploči Društva, Banjalučkoj berzi, Dnevnom listu „Glas Srpske" i „Nezavisne novine", najkasnije 30 dana prije održavanja.
Poziv za sjednicu i svi skupštinski materijali nalaze se na Internet stranici Društva www.gaspromet.com i na internet stranici Banjalučke berze www.blberza.com i traje neprekidno od dana objave do dana održavanja Skupštine.
Akcionari mogu od dana objave Poziva pa do dana održavanja redovne godišnje Skupštine, u sjedištu Društva, dobiti kopije materijala u vremenu od 08:00 do 16:00časova.

Datum: 29.04.2024. godine

 

UPRAVNI ODBOR

 


Prilog:
GPIS_saziv SA.pdf   1,2 MB - Latinica
IZDR obrazac.pdf   1,3 MB - Latinica

Prečice: GPIS