MF Banka a.d. Banja Luka - Javna ponuda za preuzimanje

Izvor:  Monet broker a.d. Banja Luka

„MONET BROKER" a.d. Banja Luka
Jovana Dučića 25, Banja Luka
Tel: 051/345-600
mail@monetbroker.com www.monetbroker.com

U skladu sa članom 4. stav 1 i 4 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava („Sl. glasnik RS" br. 65/08, 92/09 i 59/13 i 19/19), "MF grupa" d.o.o., Ulica Vase Pelagića 22, 78000 Banja Luka, kao Ponudilac, objavljuje

JAVNU PONUDU ZA PREUZIMANJE

Akcionarima emitenta MF Banka a.d. Banja Luka, Aleja Svetog Save 61, 78 000 Banja Luka, a kako slijedi:
1. Osnovni kapital emitenta MF Banka a.d. Banja Luka (u daljem tekstu: Emitent) iznosi 51.141.000,00 KM, a podijeljen je na 511.410 redovnih (običnih) akcija, klase "A", nominalne vrijednosti 100,00 KM.
2. Ponudilac, "MF grupa" d.o.o., na dan objave ponude za preuzimanje, vlasnik je 485.185 akcija, odnosno 94,872020 % od ukupnog broja akcija sa pravom glasa u Skupštini emitenta.
3. Ponuda se daje svim akcionarima emitenta MF Banka a.d. Banja Luka koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u Skupštini emitenta. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u Skupštini emitenta, pod propisanim uslovima i uslovima objavljenim u ovoj ponudi.
4. Za svaku akciju Ponudilac se obavezuje da će platiti iznos od 193,27 KM. Ta cijena je utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja. Prosječnu ponderisanu cijenu akcija na berzi u posljednjih šest mjeseci prije nastanka obaveze za preuzimanje, nije moguće izračunati jer u ovom periodu nije bilo trgovanja akcijama Emitenta.
5. Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Plaćanje će se vršiti prenosom novčanih sredstava, na račune ili štedne knjižice akcionara koji su deponovali akcije. Za obezbjeđenje plaćanja deponovanih akcija u postupku preuzimanja, Ponudilac je pribavio neopozivu bankarsku garanciju Atos bank a.d. Banja Luka, naplativu na prvi poziv u korist Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka.
6. Berzanski posrednik Ponudioca je Brokersko-dilersko društvo „Monet broker" a.d. Banja Luka, sa sjedištem u ulici Jovana Dučića 25, 78 000 Banja Luka.
7. Depozitar je Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, ul. Sime Šolaje 1, 78000, Banja Luka.
8. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 (trideset) dana od dana njenog objavljivanja u dnevnom listu „Glas Srpske".
9. Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet iste deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude. Svoje akcije s pravom glasa akcionar deponuje tako da bilo kojem berzanskom posredniku ovlaštenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti daje potpisan nalog za prihvatanje ove ponude koji sadrži: podatke o ponudi za preuzimanje, podatke o akcionaru, podatke o akcijama koje se deponuju, podatke o bankovnom računu ili štednoj knjižici akcionara i potpis akcionara. Obrazac naloga za prihvatanje ponude za preuzimanje akcionar može preuzeti kod svih berzanskih posrednika ovlaštenih za poslovanje sa hartijama od vrijednosti. Akcionar ne može raspolagati akcijama koje je deponovao radi prihvatanja ponude. Istekom roka važenja ove ponude smatra se da je akcionar koji je deponovao akcije prihvatio ponudu. Akcionar može povući deponovane akcije tako da berzanskom posredniku daje potpisan nalog za odustajanje od ove ponude koji sadrži iste podatke kao i nalog za prihvatanje ponude. Akcionar može povući deponovane akcije samo u slučaju objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje ili ako Ponudilac ne plati akcije u roku za plaćanje navedenom u ovoj ponudi.

Povlačenje deponovanih akcija smatraće se odustankom akcionara od prihvatanja ove ponude. Akcionar se ne može odreći prava na povlačenje deponovanih akcija.
10. Planovi, ciljevi i namjere u slučaju uspjeha Javne ponude :
- Osiguranje trajnog rasta, uvažavajući načela sigurnosti i stabilnosti poslovanja. Formiranjem MF grupe ostvaruje se ključan preduslov za razvoj i rast, kroz obezjeđenje adekvatnog kapitala. Osnažuje se mogućnost pristupa većem broju kapitalnih investicija, iz razloga što MF grupa omogućava adekvatan pravni oblik za pribavljanje i privlačenje eksternog kapitala. Nova, profesionalnija pravna struktura omogućava jasan i transparentan vid ulaganja. U tom smislu, Ponudilac planira da kontinuirano povećava kapital Banke, što dokapitalizacijom iz eksternih izvora, što pretvaranjem postojeće dobiti u akcionarski kapital Banke. Jaka i stabilna kapitalna osnova predstavlja najbolji temelj za rast i razvoj Banke na dugi rok.
- Formiranjem MF grupe i profesionalizacijom vlasničke strukture postavljaju se temelji za poboljšanje kvaliteta i sistema korporativnog upravljanja. Jasno je da odgovarajuća vlasnička struktura predstavlja najbolji način uobličavanja i definisanja pitanja korporativnog upravljanja. Omogućiti jasnije definisanje svih nivoa upravljanja, eliminaciju potencijalnog sukoba interesa, smanjenje zavisnost o pojedincima i eliminisanje prekomjerne bitnosti individue u sistemu. Unapređenje upravljanja i profesionalnog praćenja čitave grupe preduzeća, ali i kvalitetnije praćenje svakog zavisnog preduzeća postavlja se kao jedan od bitnijih ciljeva u mehanizmu kontrole i kvaliteta upravljanja.
- Kroz centralizovane organizacione jedinice na nivou MF grupe omogućiće se bolje upravljanje troškovima, optimizacija procesa, definisanje standarda i unifikacija procesa, kontrola poslovnih procesa, što na kraju doprinosi povećanju profitabilnosti. Kao strateško opredjeljenje grupacije definisana je digitalna transformacija Banke i ostalih članica, koja će biti upravljana i koordinisana sa nivoa MF grupe.
- Usmjerenje na povećanje cross selling aktivnosti koje će biti upravljane sa nivoa Grupe u cilju iskorištavanje postojeće baze klijenata, širenja palete usluga prema postojećim klijentima i u konačnici povećanja prihoda Banke i ostalih članica. Ponudilac će u tom smislu kroz pozicioniranje brenda i snage MF grupacije, skrenuti pažnju javnosti na proizvode Banke i njihovu komparativnu prednost.
- Smanjivanje učešća nekvalitetnih kredita. Ponudilac je stava da Banka treba da sve svoje resurse usmjeri ka smanjenju učešća nekvalitetnih kredita u ukupnom portfoliju kredita, te ka poboljšanju zdravlja i kvaliteta kreditnog portfelja. U tom smislu će se nastaviti otkup NPL portfolija Banke od strane MF grupe, kako bi Banka prodajom izbjegla dodatne troškove u vidu plaćanja po osnovu advokatskih usluga, sudskih taksi, te troškova preuzimanja kolaterala i oglašavanja za prodaju, ali i veliku angažovanost vlastitih kadrova na poslovima praćenja i naplate partija koje su predmet prodaje.
- Unapređenje usluga i povećanje prodaje kroz uslugu Kontakt centra koju pruža MF grupa. Sa ciljem unapređenja kvaliteta usluge prema krajnjim korisnicima, uspostavljeno je centralno mjesto za komunikaciju sa krajnjim korisnicima usluga, putem različitih kanala komunikacije, čime se obezbjeđuje unapređenje korisničke podrške u svim segmentima, podrške prodaji, podrške naplati, podrške online servisima, što će doprinijeti povećanju efikasnosti i profitabilnosti kako članica pojedinačno, tako i grupacije u cjelini. Ponudilac smatra da Banka sve svoje resurse treba usmjeriti ka prodaji proizvoda, te promotivnim aktivnostima koji će skrenuti pažnju javnosti na proizvode Banke i njihovu komparativnu prednost.Ponudilac neće kupiti akcije emitenta s pravom glasa na kojima je zasnovan teret (založno pravo, pravo plodouživanja, zabrana raspolaganja i drugi tereti).
11. Ponudilac snosi sve troškove koji proizilaze iz ponude, bez obzira na rezultate preuzimanja, osim troškova prihvatanja ponude za preuzimanje, koje snose akcionari koji su prihvatili ponudu.
12. Za istinitost, tačnost i potpunost podataka objavljenih u ponudi za preuzimanje odgovorna su sva lica koja su učestvovala u izradi ili pripremi ponude za preuzimanje.
13. Za štetu koja je nastala zbog neistinitih, netačnih i nepotpunih podataka u ponudi za preuzimanje solidarno odgovaraju sva lica iz prethodne tačke.

14. Za sve dodatne informacije i objašnjenja o Javnoj ponudi i načinu deponovanja akcija radi prihvatanja ponude i načinu isplate ponuđene cijene, obratite se Brokersko-dilerskom društvu „MONET BROKER" a.d. Banja Luka na telefon: +387 51 345 600, fax: +387 51 345 601.


Ponudilac
"MF grupa" d.o.o.
zastupan po punomoćniku:
„MONET BROKER" a.d. Banja Luka

 



Prečice: IEFB