Rad a.d. Teslić saziva 28. vanrednu Skupštinu akcionara

Izvor:  Rad a.d. Teslić

Na osnovu člana 272. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17, 82/19 i 17/23), člana 7. Zakona o javnim preduzećima („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 75/04 i 78/11), člana 29. u vezi sa članom 55. Statuta Preduzeća komunalnih djelatnosti „Rad" a.d. Teslić, Nadzorni odbor Društva na 23. redovnoj sjednici održanoj dana 09.02.2024.godine donio je Odluku kojom

SAZIVA

I

28. vanrednu sjednicu Skupštine akcionara Preduzeća komunalnih djelatnosti „Rad" a.d. Teslić za dan 28.02.2024.godine (srijeda) sa početkom u 12,00 časova u prostorijama Uprave Preduzeća, ul. Kralja Petra I bb,Teslić.

II

Za sjednicu Skupštine akcionara se predlaže sledeći

DNEVNI RED

1. Izbor radnih tijela (Komisije za glasanje, zapisničara i dva ovjerivača zapisnika),
2. Izvještaj Komisije za glasanje,
3. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa prethodne sjednice Skupštine akcionara,
4. Razmatranje i donošenje Odluke o dopuni Statuta Društva,
5. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju prečišćenog teksta Statuta Društva,
6. Razmatranje i usvajanje Plana rada i poslovanja Društva za 2024.godinu,
7. Razmatranje i donošenje Odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora Društva,
8. Razmatranje i donošenje Odluke o imenovanju privremenih članova Nadzornog odbora Društva,
9. Razmatranje i donošenje Odluke o utvrđivanju uslova, standarda i kriterijuma za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora Društva ispred kapitala Opštine Teslić,
10. Razmatranje i donošenje Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje 2 člana Nadzornog odbora Društva ispred kapitala Opštine Teslić,
11. Razmatranje i donošenje Odluke o imenovanju Komisije za izbor članova Nadzornog odbora Društva ispred kapitala Opštine Teslić,
12. Razmatranje i donošenje Odluke o razrješenju članova Odbora za reviziju Društva,
13. Razmatranje i donošenje Odluke o imenovanju privremenih članova Odbora za reviziju Društva,
14. Razno.

III

U slučaju da se sjednica Skupštine akcionara Društva zbog nedostatka kvoruma ne održi navedenog dana, ponovljena Skupština će se održati dana 29.02.2024.godine (četvrtak) na istom mjestu, u isto vrijeme i sa istim dnevnim redom.
Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa (obična većina). U kvorum se računaju i glasovi akcionara koji u skladu sa Zakonom o privrednim društvima mogu glasati pisanim putem.
Za donošenje predloženih odluka potrebna je obična većina glasova prisutnih ili predstavljenih akcionara i akcionara koji su se opredjelili da glasaju pisanim putem, osim za odluke pod rednim brojem 4. i 5. predloženog dnevnog reda koje se usvajaju kvalifikovanom (2/3) većinom glasova prisutnih ili predstavljenih akcionara i akcionara koji su se opredjelili da glasaju pisanim putem.
Pravni osnov za donošenje Odluka i naznaka propisane većine za donošenje predloženih Odluka, naznačene su u preambuli prijedloga Odluka.
Pravo učešća i pravo glasanja na Skupštini ostvaruju akcionari na osnovu izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti, a koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija, sa stanjem na deseti dan prije održavanja vanredne sjednice Skupštine akcionara, odnosno sa stanjem na dan 18.02.2024.godine.
Pravo da učestvuju u radu sjednice imaju svi akcionari, odnosno njihovi punomoćnici koji imaju valjanu punomoć. Punomoć se daje u pisanoj formi određenom licu, sa određenjem njihovog punog imena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se daje punomoć. Potpis davaoca punomoći, fizičkog lica, mora biti ovjeren kod nadležnog organa. Punomoć pravnog lica potpisuje i ovjerava ovlašćeno lice u tom pravnom licu. Punomoć se može dati za jednu ili više skupština, na određeno vrijeme ili do opoziva. Kada je punomoć data za jednu ili više Skupština, važi i za ponovljenu Skupštinu. Potpisanu i ovjerenu punomoć, punomoćnik predaje Komisiji za glasanje na početku sjednice. Akcionar koji je dao punomoć može je opozvati u bilo koje vrijeme prije glasanja na sjednici Skupštine pisanim opozivom dostavljenim Društvu i punomoćniku ili prećutno ličnim prisustvom i glasanjem na Skupštini akcionara. Punomoć se može dati i elektonskim putem pod uslovom da je obezbijeđena autentičnost te izjave.
Na sjednici Skupštine akcionara može se odlučivati samo o tačkama dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red, a može se raspravljati i o drugim pitanjima. Svaki akcionar, lično ili preko punomoćnika, ima pravo učestvovanja u radu Skupštine, pravo glasa ako ima akcije sa pravom glasa, pravo podnošenja prijedloga i dobijanja odgovora u vezi sa pitanjem iz dnevnog reda, kao i pravo postavljanja pitanja u vezi sa dnevnim redom u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.
Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa mogu predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uvrste u dnevni red Skupštine. Prijedlog se mora sačiniti u pisanoj formi u roku od 5 dana od dana objave saziva i dnevnog reda sjednice vanredne skupštine i isti se dostavlja Nadzornom odboru Preduzeća.
Sva detaljna procedura o pravima akcionara na predlaganja izmjena i dopuna dnevnog reda i pravima na postavljanje pitanja, kao i drugim pravima, je propisana Statutom Preduzeća, koji je objavljen na internet sajtu preduzeća.
Na dnevnom redu Skupštine akcionara nisu uvrštene Odluke koje bi predstavljale raspolaganje imovinom velike vrijednosti.
Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika, odnosno glasanjem pisanim putem uzmu učešće u radu Skupštine akcionara Preduzeća komunalnih djelatnosti „Rad" a.d. Teslić.
Materijali i prijedlozi Odluka se objavljuju na internet sajtu Banjalučke berze i na internet sajtu Preduzeća. Akcionari mogu da izvrše uvid u materijale i prijedloge odluka za navedenu sjednicu Skupštine akcionara, u prostorijama Uprave Preduzeća svakim radnim danom od 7,00 do 15,00 časova (kancelarija broj 7).

IV

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.
Ova Odluka se objavljuje na službenoj internet stranici Banjalučke berze i internet sajtu Društva, oglasnoj tabli Društva i u jednom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji Republike Srpske.


Broj: 01/1-49/2024
Datum: 09.02.2024.godine

PREDSJEDNIK
NADZORNOG ODBORA
Damljan Savić

 

 

 



Prečice: RDTS