Banka Poštanska štedionica a.d. Banja Luka saziva 22. vanrednu Skupštinu akcionara

Izvor:  Glas Srpske

Na osnovu člana 54. Zakona o bankama Republike Srpske (Sl. glasnik RS broj 04/17,19/18 i 54/19), člana 272. Zakona o privrednim društvima (Sl. glasnik RS, br. 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17, 82/19, 17/23), člana 20. Statuta Banke Poštanska štedionica, akcionarsko društvo, Banja Luka (broj: OPU 83/22 od 24.01.2022. godine) i člana 2. Poslovnika o radu Skupštine Banke, Nadzorni odbor Banke Poštanska štedionica, akcionarsko društvo, Banja Luka (u daljem tekstu: „Banka"), dana 06.09.2023. godine

SAZIVA

22. (dvadesetdrugu) vanrednu sjednicu Skupštine akcionara Banke, koja će se održati dana 28.09.2023. godine (četvrtak), sa početkom u 08:00 časova u prostorijama Banke, Ulica Jevrejska br. 69 Banja Luka.
Za sjednicu Skupštine akcionara Banke predlaže se sledeći

Dnevni red:

1. Izbor predsjednika Skupštine Banke
2. Imenovanje
2.1. Komisije za glasanje
2.2. Akcionara koji overavaju zapisnik
2.3. Zapisničara
3. Usvajanje zapisnika sa 23. (redovne) sjednice Skupštine akcionara
4. Razmatranje i usvajanje
4.1. Odluke za imenovanje spoljnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja Banke i na konsolidovanom nivou, redovnu reviziju za potrebe ABRS i reviziju informacionog sistema
5. Razmatranje i usvajanje
5.1. Odluke o usvajanju Obavještenja o sprovedenom postupku i utvrđenoj podobnosti kandidata za člana Nadzornog odbora i cjelokupnog sastava Nadzornog odbora
5.2. Odluke o razrješenju i imenovanju člana Nadzornog odbora
5.3. Odluke o odobravanju ugovora sa članom Nadzornog odbora
6. Razno

Napomene:

• Klasa, ukupan broj akcija i potrebna većina za donošenje predloženih odluka:
obične akcije (sa pravom glasa)
ukupan broj akcija: 60 000;
potrebna većina za glasanje: obična većina
• Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini ostvaruje se na osnovu liste akcionara koju izdaje Centralni registar HOV i koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasniku, broju i nominalnoj vrijednosti akcija sa stanjem na deseti dan prije dana održavanja sjednice Skupštine, odnosno, pravo učešća i glasanja na Skupštini imaju akcionari koji se na listi akcionara kod Centralnog registra HOV nalaze dana 18.09.2023. godine, i koja je dostupna u sjedništu Banke. Ako akcionar prenese akcije na novog akcionara prije dana održavanja sjednice Skupštine, a nakon dana utvrđivanja akcionara, zadržava pravo učestvovanja na sjednici i pravo glasa.
• Akcionar može da glasa lično posredstvom svog predstavnika ili punomoćnika, u skladu sa zakonom i Statutom Banke. Akcionar može dati punomoć u pisanoj formi određenom licu, sa određivanjem njegovog punog imena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se daje punomoć. Punomoć se daje punomoćniku i dostavlja u sjedište Banke. Punomoć se može dati za jednu ili više Skupština, na određeno vrijeme ili do opoziva. Kada je punomoć data za jednu ili više Skupština važi i za ponovljenu Skupštinu bez obzira na razloge ponavljanja. Ako punomoć sadrži uputstva ili naloge za ostvarivanje prava glasa, punomoćnik je dužan da postupa po njima, a ako punomoć ne sadrži uputstvo, punomoćnik ostvaruje pravo glasa savjesno i u najboljem interesu akcionara. Članovi Nadzornog odbora, članovi Uprave Banke i kontrolni akcionar ne mogu biti punomoćnici za akcionare zaposlene u Banci i povezana lica u smislu zakona i Statuta. Punomoćnik akcionara je dužan da obavijesti akcionara o glasanju u Skupštini. Odgovornost punomoćnika akcionara za ostvarivanje prava glasa za akcionara ne može se unaprijed isključiti ili ograničiti. Akcionar datu punomoć može opozvati u bilo koje vrijeme prije glasanja na sjednici Skupštine pisanim opozivom dostavljenim Banci i punomoćniku ili prećutno ličnim prisustvom i glasanjem na Skupštini.
• Svaki akcionar, u skladu sa Statutom Banke, koji lično ili preko punomoćnika ima pravo učestvovanja u radu Skupštine, ima pravo glasa ako ima akcije sa pravom glasa, pravo podnošenja prijedloga i dobijanja odgovora u vezi sa pitanjem iz Dnevnog reda, kao i pravo postavljanja pitanja u vezi sa Dnevnim redom.
• Na sjednici Skupštine akcionara može se odlučivati samo o tačkama Dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u Dnevni red, a može se raspravljati i o drugim pitanjima. Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10 % akcija sa pravom glasa za izbor Nadzornog odbora Banke mogu predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uključe u Dnevni red Skupštine. Prijedlog se mora sačiniti u pisanoj formi u roku od sedam dana od dana objave godišnjeg saziva sjednice Skupštine, odnosno u roku od pet dana od dana objave saziva sjednice vanredne Skupštine. Prijedlog koji se dostavlja Nadzornom odboru u sjedištu Banke, sadrži razloge za davanje prijedloga, uključujući i prijedlog odluke kao i imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Akcionar koji daju prijedlog ne može da se računa u više od jedne grupe koja posjeduje navedeni procenat glasova. Ako Nadzorni odbor Banke propusti da u roku 72 časa od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara, ili ako on odbije zahtjev, nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 časova, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o čemu donosi odluku u roku od 48 časova nakon prijema zahtjeva.
• Akcionar koji prisustvuje Skupštini nema pravo prigovora na izostanak obavještenja ili nedostatak obavještenja o sazivanju sjednice Skupštine. Izuzetno, akcionar koji prisustvuje sjednici Skupštine može staviti obrazložen prigovor na obavještenje koje ne sadrži sve potrebne elemente, u pisanoj formi na početku te sjednice ili za vrijeme njenog održavanja ili preduzimajući neku radnju na Skupštini zato što propisno obavještenje nije dato. O takvom prigovoru se odlučuje na način određen Statutom Banke i Poslovnikom o radu Skupštine Banke.
• Zadužuje se Sekretar Banke da Saziv 22. (dvadesetdruge) vanredne sjednice Skupštine Banke objavi u dva dnevna listu na području Republike Srpske, najkasnije 15 dana i najranije 30 dana prije dana održavanja Skupštine. Materijal za predložene tačke dnevnog reda Skupštine dostaviti svim akcionarima elektronskim putem. Ako je zakonom ili Statutom obavezno pisano obavještavanje akcionara i ako akcionar odustane od tog obavještavanja pisanim putem, obavještenje elektronskim putem ima pravno dejstvo poslatog pisanog poziva.
• Saziv za Skupštinu akcionara sa prijedlozima odluka o kojima će se odlučivati na Skupštini, dostupni su akcionarima na internet stranici Banke i internet stranici Banjalučke berze neprekidno najkasnije 15 dana i najranije 30 dana prije dana održavanja vanredne sjednice Skupštine, kao i u prostorijama Banke u Banjoj Luci u ul. Jevrejska broj 69. u terminu od 8-16 časova svakog radnog dana od dana objavljivanja poziva do dana održavanja Skupštine. Banka u skladu sa Statutom obezbjeđuje akcionarima kopiju svih materijala u sjedištu Banke u redovno radno vrijeme.
• Odluke i akti usvojeni na sjednici Skupštine Banke se nakon održane sjednice, a u skladu sa Standardima korporativnog upravljanja, objavljuju na internet stranici Banke i internet stranici Banjalučke berze.

 

Predsjednik Nadzornog odbora
Mr Bojan Kekić

 



Prečice: KMCB