Komunalac a.d. Derventa saziva 22. redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Komunalac a.d. Derventa

"Komunalac" a.d. Derventa
NADZORNI ODBOR
Broj: 395/23
Datum: 16.05.2023. god.


Na osnovu člana 7. Zakona o javnim preduzećima („Sl. glasnik RS" br.75/04 i 78/11), te člana 267. i 272. Zakona privrednim društvima („Sl. glasnik RS" br.127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17, 82/19 i 17/23), kao i člana 28. i 55. Statuta "Komunalac" a.d. Derventa Nadzorni odbor, na svojoj 15. sjednici održanoj 16.05.2023.godine, donosi:

ODLUKU
o sazivanju 22. godišnje sjednice Skupštine akcionara
„Komunalac" a.d. Derventa

I

Saziva se 22. godišnja sjednica Skupštine akcionara „Komunalac" a.d. Derventa, koja će se održati u prostorijama Centra za kulturu u Derventi, ul. Trg Oslobođenja 1, dana 22.06.2023. godine, sa početkom u 11.00 časova.

II

Za sjednicu se predlaže sljedeći:

DNEVNI RED

1. Izbor tri člana komisije za glasanje, zapisničara i dva ovjerivača zapisnika.
2. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa 21. godišnje sjednice Skupštine akcionara „Komunalac" a.d.Derventa, održane dana 22.06.2022.godine i donošenje Odluke o usvajanju istog.
3. Razmatranje i usvajanje Izvještaja nezavisnog revizora o finansijskim izvještajima „Komunalac" a.d. Derventa za 2022. godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja.
4. Razmatranje i usvajanje Finansijskih izvještaja "Komunalac" a.d. Derventa za 2022.godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenih izvještaja.
5. Razmatranje prijedloga i usvajanje Odluke o raspodjeli dobiti ostvarene u 2022.godini.
6. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu i poslovanju "Komunalac" a.d. Derventa u
2022.godini i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja.
7. Razmatranje i usvajanje Plana rada i poslovanja „Komunalac" a.d. Derventa za 2023.godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenog plana.
8. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu Nadzornog odbora „Komunalac" a.d. Derventa u 2022.godini i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja.
9. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu Odbora za reviziju „Komunalac" a.d. Derventa u 2022.godini i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja.
10. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o zaključenim ugovorima između „Komunalac" a.d. Derventa i povezanih lica u 2022.godini i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja.

III

Podaci o klasi i ukupnom broju akcija sa pravom glasa na 22. godišnjoj sjednici Skupštine akcionara: 3.269.626 običnih (redovnih) akcija sa pravom glasa.

Podaci o većini koja je potrebna za donošenje odluka:
Sve predložene odluke po ovom dnevnom redu Skupština akcionara donosi običnom većinom glasova.

Obavještenje o načinu na koji se mogu preuzeti materijali za sjednicu:
Materijali i prijedlozi odluka se objavljuju na službenoj internet stranici Banjalučke berze. Akcionari imaju pravo uvida u materijale od dana objavljivanja obavještenja o sazivu sjednice Skupštine svakog radnog dana od 10-14 časova, u Upravnoj zgradi "Komunalac" a.d. Derventa, ulica Njegoševa 1.

Pouka o pravima akcionara u vezi sa učešćem u radu Skupštine akcionara:
Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini ostvaruju akcionari se na osnovu izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti ad Banja Luka koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija sa stanjem na dan 12.06.2023.godine.
Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa (obična većina). U kvorum se računaju i glasovi akcionara koji u skladu sa Zakonom o privrednim društvima mogu glasati i pismenim putem.
Ukoliko se zbog nedostatka kvoruma ne održi zakazana sjednica, ponovna sjednica Skupštine akcionara zakazuje se za 23.06.2023. godine u 11.00 časova na istom mjestu sa istim dnevnim redom.

Podaci o pravima akcionara na predlaganje izmjena i dopuna dnevnog reda i pravima na postavljanje pitanja:
Na sjednici Skupštine akcionara može se odlučivati samo o tačkama dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red u skladu sa zakonom, a može se raspravljati i o drugim pitanjima.
Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa, mogu npredložiti i zahtjevati da se najviše dva nova pitanja uključe u dnevni red skupštine. Prijedlog se mora sačiniti u pisanoj formi u roku od 7 dana od dana objave saziva i dnevnog reda godišnje skupštine, odnosno u roku od 5 dana od dana objave saziva i dnevnog reda vanredne skupštine i isti se dostavlja Nadzornom odboru Društva.
Prijedlog se dostavlja Nadzornom odboru u sjedište Društva, sadrži razloge za davanje prijedloga, uključujući i prijedlog odluke kao i imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Ako Nadzorni odbor propusti da u roku od 72 časa od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara ili ako odbije zahtjev, nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 časova, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o čemu donosi odluku u roku od 48 časova nakon prijema zahtjeva.

Opis procedure za glasanje preko punomoćnika:
Akcionar može da glasa lično ili preko jednog punomoćnika. Akcionar može dati punomoć u pisanoj formi određenom licu, sa određivanjem njegovog punog imena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se daje punomoć.
Punomoć se daje punomoćniku i dostavlja u sjedište Društva.
Punomoć se može dati za jednu ili više skupština, na određeno vrijeme ili do opoziva. Kada je punomoć data za jednu ili više skupština važi i za ponovljenu skupštinu bez obzira na razloge ponavljanja.
Akcionar koji je dao punomoć može je opozvati u bilo koje vrijeme prije glasanja na sjednici skupštine pisanim opozivom dostavljenim društvu ili punomoćniku ili prećutno ličnim prisustvom i glasanjem na Skupštini akcionara.

Obavještenje o odlukama koje predstavljaju raspolaganje imovinom velike vrijednosti:
Na dnevnom redu Skupštine akcionara nisu uvrštene odluke koje bi predstavljale raspolaganje imovinom velike vrijednosti.

IV

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Ova Odluka se objavljuje na službenoj internet stranici Banjalučke berze, oglasnoj tabli Društva i u dva dnevna lista registrovana na području Republike Srpske.

 

Predsjednik
Nadzornog odbora
Milena Vasić

 

 


Prilog:
Prečice: KMND